Čestitke čelnika verskih zajednica

Izvor: RTS, 03.Okt.2010, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čestitke čelnika verskih zajednica

Čelnici verskih zajednica u Srbiji čestitali ustoličenje patrijarhu Irineju. Ovo je veliki dan u kojem je ustoličen veliki čovek, rekao reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić. Verujem u unapređenje dijaloga u korist svih ljudi, poručio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Povodom svečanog ustoličenja partijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji, predstavnici verskih zajednica čestitali su poglavaru Srpske pravoslavne crkve.

Reis-ul-ulema Islamske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajednice Srbije Adem Zilkić čestitao je srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi "veliki dan u kojem je ustoličen pre svega veliki čovek".

Zilkić je rekao da je uveren da će patrijarh svojim iskustvom, znanjem i mudrošću, voditi SPC kao što su to činili i njegovi prethodnici.

"Uveren sam da će upravo patrijarh Irinej promovisati načelo mira, zajedništva, suživota i da će još snažnije učvrstiti saradnju među verskim zajednicama koje je inače bila dobra, kako bi ta saradnja bila još bolja i plodnosnija", rekao je vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da veruje u unapređenje dijaloga u korist svih ljudi, kao i da će patrijarh Irinej moći da bude "u svemu mirotvorac i mironosac za sve narode".

"Upravo to je velika uloga Srpske pravoslavne crkve, to dobro znamo i zato želimo iskreno, kontinuirano sarađivati u budućnosti", rekao je Hočevar, nakon svečanog ustoličenja patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji, na Kosovu i Metohiji.

"Sa patrijarhom smo i do sada imali izvanredne odnose i saradnju. Ubeđen sam da ćemo taj dijalog moći da unapredimo u korist svih ljudi", rekao je Hočevar i dodao da katolička crkva želi iskrenu saradnju sa SPC.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ADEM ZILKIĆ: USTOLIČEN VELIKI ČOVEK

Izvor: Kurir, 04.Okt.2010, 09:40

BEOGRAD - Reis-ul-ulema Adem Zilkić čestitao je juče srpskom narodu i Crkvi veliki dan u kojem je ustoličen „pre svega veliki čovek“...- Uveren sam da će patrijarh Irinej svojim iskustvom, znanjem i mudrošću voditi SPC kao i njegovi prethodnici, da će promovisati načelo mira zajedništva...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.