Cerić izdao fetvu o jedinstvu Bošnjaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2011, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cerić izdao fetvu o jedinstvu Bošnjaka

NOVI PAZAR -

Reis ul ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić izdao je danas na Pešteri fetvu (naredbu) da je svaki Bošnjak odgovoran za drugog Bošnjaka, da ga nikada ne sme ostaviti samog, kao i da se za njega mora boriti.

"To je farz (obaveza) svakog Bošnjaka i na nju ne smemo zaboraviti. To moramo nositi u srcu i preneti na našu decu …, ali to moramo reći i našim komšijama", poručio je Cerić posle trećeg ramazanskog džuma namaza u džamiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Delimeđe.

Obraćajući se Bošnjacima u celom svetu, kojih, kako tvrdi, ima oko 10 miliona, Cerić je iz Sandžaka odaslao "poruku panbošnjačkog buđenja".

"Mi, ovde na Balkanu, imamo pravo da imamo kao svi drugi narodi - državu, slobodu, sigurnost, veru, naciju i dom u kome će živeti niz generacija, a ne kao do sada da se svaka generacija morala seliti bar dva puta", kazao je Cerić.

On je dodao da se to može ostvariti jedinstvom Bošnjaka i tako što će raditi u korist jednih drugima.

Cerić je, nakon džumanske hudbe, kazao da Bošnjaci nemaju nikakav strah, jer su "preživeli sve što se moglo preživeti, pa i genocid".

Jedini strah Bošnjaka je od svoje dece i unuka, od toga da li će im osigurati bezbednu budućnost ili će im ostaviti, kako je rekao, dugove koje će oni morati da vraćaju, kazao je on.

Cerić je rekao da je u Sandžak došao da bi s tamošnjim Bošnjacima podelio radost njihovog "uspeha i uspravljanja".

"Vi Bošnjaci u Sandžaku ste za nas u Bosni inspiracija, a muftija (MUAMER) Zukorlić je za mene lično inspiracija i zato vas molim da nastavite ovim putem kako ste krenuli", kazao je Cerić.

Ocenivši da je reč o presudnom vremenu za Bošnjake, Cerić je poručio da Bošnjaci nikome ne misle zlo, da ne misle da budu zajedno na štetu drugoga, ali da misle da budu zajedno u svoju korist.

"Konačno je došlo vreme da počnemo misliti na sebe same", istakao je on.

Džuma namazu su prisustvovali sandžački muftija Muamer Zukorlić, koji je bio u "civilu", kao i predsednik Sabora Islamske zajednice BiH Safet Softić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.