Centralni registar stanovništva - ušteda vremena i novca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2019, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centralni registar stanovništva - ušteda vremena i novca

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da je uspostavljanje Centralnog registra stanovništva korak bliže modernoj, efikasnoj i ekonomičnoj upravi.

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o Centralnom registru stanovništva, koji će na jednom mestu povezati i objediniti podatke o građanima iz 13 različitih službenih evidencija.

Ružić je istakao da sada sledi veliki posao oko uspostavljanja registra i objedinjavanja podataka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da je početak primene zakona predviđen za 1. septembar 2020. godine.

"Ovo je prvi put da će se podaci o građanima koji su od značaja za ostvarivanje njihovih prava naći u okviru jedne jedinstvene, centralizovane i pouzdane državne baze podataka koja sadrži tačne i ažurne podatke o stanovništvu, u elektronskom obliku", rekao je Ružić, a navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Centralni registar stanovništva objediniće podatke kao što su registar matičnih knjiga, evidencije o državljanstvu, o matičnim brojevima građana, evidencije prebivališta, boravišta i privremenog boravka u inostranstvu, evidencije o ličnim kartama, o putnim ispravama, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, evidencije poreskih obveznika, evidencije o strancima.

Ružić je naglasio da je korišćenje podatka iz tog registra besplatno, dok građani u postupcima pred organima, prilikom ostvarivanja svojih prava, neće imati troškove, niti će svoje vreme trošiti na pribavljanje takvih dokumenata, već će to država činiti za njih.

"Sve ovo će za cilj imati da svaki građanin bude zadovoljan uslugama različitih institucija, što i predstavlja cilj reforme javne uprave - uprava koja je servis građana i privrede", rekao je ministar Ružić i dodao da to predstavlja i jeftiniji rad za državu, jer će organi preuzimati podatke iz ove baze bez ikakvih troškova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.