Ćeljaj: Kusturica je persona non grata

Izvor: Press, 02.Apr.2013, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćeljaj: Kusturica je persona non grata

On je rekao, kako prenosi list Danas, i da će traži i reakciju međunarodne zajednice.
Najave da će Emir Kusturica snimiti film o trgovini organima na Kosovu predstavlja nastavak anti-albanske propagande i Priština treba da ga proglasi za "personu non gratu", rekao je predsednik kosovskog udruženja filmskih umetnika Ljirak Ćeljaj
"Ova najava zavređuje reakciju i lokalnih vlasti, ali i međunarodne zajednice... Kusturicu ne možemo zvati umetnikom, jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << podržavao režim Slobodana Miloševića", tvrdi Ćeljaj, koji je nedavno imenovan za predsednika prištinskog odbora Demokratske partije Kosova Hašima Tačija.

Podsetimo, poznati filmski reditelj najavio je da će u naredne tri godine snimati film o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kao jednoj od najvećih tema ovog veka i "najbrutalnijem aktu i najjačem znaku povratka u pagansko doba".

"Mislim da ću ja to da snimam u naredne tri godine zato što je to veliki film i on podrazumeva velike pripreme i investicije, a ideja je zapravo scenario moje kćerke koji je zapravo napisan u onom delu kada smo svi bili zblanuti, a onda polako shvatali da je to možda i najveća tema ovog veka - kao što se veliki romani pišu na velike teme, tako i sve drugo postaje veliko u umetnosti onda kada se u samom zrnu pojave ti obrisi", kazao je ranije Kusturica.
Pogledaj vesti o: Emir Kusturica,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

"Snimaću o Nemcu sa srcem Srbina"

Izvor: B92, 03.Apr.2013, 10:11

Beograd -- Reagujući na najevu Prištine da će biti proglašen personom non grata zbog filma o trgovini organima, Emir Kusturica kaže da nije on izmislio priču o tome..."Kao specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti je podneo izveštaj o trgovini organima. Niti sam je ja izmislio, niti razumem...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.