Čelistkinja Jing Žao u Beogradu

Izvor: RTS, 02.Feb.2013, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čelistkinja Jing Žao u Beogradu

Mlada kineska umetnica iz Berlina, Jing Žao, koja je jedna od najperspektivnijih violončelistkinja u svetu, nastupila je prvi put u regionu na koncertu sa Beogradskom filharmonijom u Kolarčevoj zadužbini.

Na koncertu sa Beogradskom filharmonijom u Kolarčevoj zadužbini večeras je nastupila mlada kineska umetnica iz Berlina, jedna od najperspektivnijih violončelistkinja u svetu Jing Žao.

Prepuna sala dugotrajnim aplauzom pozdravila je prvi susret sa izvanrednom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << umetnicom koja je u Beograd stigla zahvaljujući svom sunarodniku Muhai Tangu, šefu dirigentu Beogradske filharmonije.

Učenica slavnih violončelista Mstislava Rostropoviča i Jo Jo Ma, dobitnica prve nagrade na prestižnom međunarodnom takmičenju ARD u Minhenu, umetnica koja je nastupala sa najvećim svetskim orkestrima i dirigentima, a kao strastveni kamerni muzičar sa velikanima svetske muzičke scene, potpuno je "opčinila" beogradsku publiku.

Više od deset minuta prolamali su se aplauzi nakon njenog virtuoznog i muzički izuzetnog izvođenja Koncerta za violončelo i orkestar br.1 Kamija Sen-Sansa koji je "uhvatila" od samog početka.

Ovaj tehnički zahtevni koncert, neobičan, jer ga ne počinje orkestar, već solista koji iznosi glavnu temu, omiljen je među virtuoznim violončelistima što Žao neosporno jeste.

U okviru večerašnjeg koncerta iz Klasičnog ciklusa u okviru koga Beogradska filharmonija sa svojim šefom dirigentom Tangom izvodi kapitalna dela klasične muzike, izvedena je uvertira za operu "Čarobni strelac" Karla Marie fon Vebera koja zauzima posebno mesto u istoriji nemačke muzike kao prva nacionalna opera.

U drugom delu koncerta izvedena je Četvrta simfonija Johanesa Bramsa (1833-1897), poslednja simfonija nemačkog kasno romantičara koja je od prvog izvođenja 1885. godine pod dirigentskom palicom Bramsa stekla popularnost kod publike.

Kapitalno delo svetske muzičke baštine, Bramsovu poslednju simfoniju, Beogradska filharmonija je izvodila pre tri godine sa Zubinom Mehtom.

Naredni koncert Beogradske filharmonije je u četvrtak, 7. februara, a na programu je poslednji koncert iz ciklusa Nove godine, Kineska nova godina sa dirigentom Mišom Damevim i solistom violončelistom Lionelom Kotom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Čelistkinja Đing Džao svirala sa Filharmonijom

Izvor: Glas javnosti, 02.Feb.2013

BEOGRAD - Jedna od najperspektivnijih violončelistkinja sveta Đing Džao nastupila je u Kolarčevoj zadužbini na koncertu Beogradske filharmonije, prvi put u regionu, po preporuci šefa-dirigenta tog orkestra Muhaja Tanga...Na programu koncerta u Klasičnom ciklusu su Veberova uvertira za operu "Čarobni...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.