Cela Evropa opet je u strahu; Opada, a ako nestane...

Izvor: B92, 08.Jun.2023, 07:20

Cela Evropa opet je u strahu; "Opada, a ako nestane..."

Nivo vode u rezervoarima za hlađenje reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje opada za 5-7 centimetara na sat.

To je izjavio generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, koji je istakao da bi, ako najveća nuklearka u Evropi ostane bez vode, to bila veoma ozbiljna situacija.

"Tamo postoji rezervoar i veliki broj unutrašnjih kanala koji obezbeđuju da voda stalno cirkuliše kako bi reaktori mogli kontinuirano da se hlade. Ako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postrojenje ostalo bez vode, onda bismo imali veoma ozbiljnu situaciju", rekao je juče Grosi u intervjuu za Si-En-En, prenosi Tass.

Prema njegovim rečima ne postoji neposredan rizik od nestanka vode koja je tamo dostupna, ali situacija je ozbiljna jer se nivo vode neprekidno smanjuje.

Od početka rata u Ukrajini Zaporožje se nekoliko puta našlo u kritičnoj situaciji, usled granatiranja, što je izazvalo isključivanje reaktora.

Sada je situacija ponovo neizvesna zbog dizanja u vazduh brane Kahovka i poplavnim talasom koji je krenuo ka naseljima. To je pak izazvalo pad nivoa vode u sistemima za hlađenje te nuklearne elektrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Grosi: Nivo vode u rezervoaru NE Zaporožje opada 5-7 centimetara na sat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2023

Nivo vode u rezervoarima za hlađenje reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje opada za 5-7 centimetara na sat, izjavio je danas generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.