Čeku u pritvoru do daljnjeg

Izvor: RTS, 25.Jun.2009, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeku u pritvoru do daljnjeg

Bivšem premijeru Kosova Agimu Čekuu večeras je ukinut pritvor u Bugarskoj, ali on neće moći da napusti teritoriju te države 40 dana, javljaju sofijski mediji. Srpski zvaničnici oštro osuđuju puštanje Čekua.

I pored odluke o ukidanju pritvora, mediji u Sofiji su javili da Agim Čeku neće moći da napusti teritoriju Bugarske 40 dana, zbog toga što je to rok u kome se razmatra zahtev za ekstradiciju.

Čeku je uhapšen u utorak na bugarsko-makedonskoj granici, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << po crvenoj Interpolovoj poternici koju je raspisao srpski Interpol.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je juče bugarskim vlastima zvaničan zahtev za njegovo izručenje.

Prethodno je bivšem vojnom komandant Oslobodilačke vojske Kosova produžen pritvor na 72 časa.

Iz Okružne kancelarije državnog tužioca u gradu Ćustendilu ranije je saopšteno da bi okružna kancelarija tužioca trebalo da podnese zahtev za privremeni pritvor u trajanju od 40 dana i to bi trebalo da učini u roku od 72 časa, što ističe 28. juna nakon čega bi sud trebalo da donese odluku.

Potom bi trebalo podneti drugi zahtev - za moguću ekstradiciju Čekua iz Bugarske i o tom pitanju će odlučivati sud.

Prema pisanju bugarskih medija, američki, francuski i britanski zvaničnici vrše veliki pritisak na Bugarsku da oslobodi Čekua.

Mediji navode da je portparol Čekuove Socijaldemokratske partije Gzim Kasapuli otputovao za Sofiju.

Dačić: Odluka ne doprinosi boljim odnosima između dve države

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da odluka bugarskog pravosuđa da oslobodi bivšeg komandata tzv. Oslobodilačke vojske Kosova i bivšeg pokrajinskog premijera Agima Čekua ne doprinosi dobrim odnosima dve države.

"Očigledno je da je rad Interpola opterećen političkim pritiscima na pravosudne organe kada je u pitanju postupanje po poternicama", izjavio je potpredsednik Dačić, koji učestvuje na dvonednevnom zasedenju Srpsko-ruskog biznis foruma u Moskvi.

Dačić smatra da se o tom pitanju mora ozbiljno razgovarati jer, kako je rekao, to ometa policijsku saradnju i borbu protiv kriminala, terorizma i ratnih zločina, javlja Tanjug.

Jeremić: Težak udarac međunarodnom pravu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da je puštanjem Agima Čekua na slobodu zadat težak udarac međunarodnom pravu.

Jeremić je u izjavi Tanjugu rekao da je vest o puštanju Čekua izazvala veliko razočarenje, kao i da je takva odluka nanela štetu prijateljstvu i odnosima dve zemlje.

"Da se tako nešto dogodilo u Srbiji, mi bismo večeras imali razloga da se stidimo", rekao je Jeremić koji se nalazi u Moskvi, gde će u petak, u sastavu srpske privredno-političke delegacije, prisustvovati zasedanju nove runde Srpsko-ruskog poslovnog dijaloga.

Malović: Ministarstvo nije zvanično obavešteno

Bugarske vlasti nisu zvanično obavestile Ministarstvo pravde Srbije o razlozima za puštanje na slobodu Agima Čekua, kao ni o činjenici da li je doneta odluka povodom zahteva za njegovu ekstradiciju, izjavila je Tanjugu ministarka pravde Snežana Malović.

Ministarka Malović je istakla da je Ministarstvo pravde Srbije dostavilo bugarskim pravosudnim organima, uz zahtev za izručenje, svu neophodnu dokumentaciju kao i sva dodatna pojašnjenja o nadleznosti suda koji je doneo naredbu o raspisivanju poternice za Čekuom, bivšim premijerom privremene vlade Kosova i Metohije i jednim od komandanata tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Malović je ocenila da je i ovog puta, kada je Čeku u pitanju, politika prevagnula nad pravom, čak i kada su u pitanju krivčna dela ratnih zločina, genocida koji ne zastarevaju.

Homen: Odluka o oslobađanju politička

Državni sekretar ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio da je odluka bugarskih vlasti da puste iz pritvora bivšeg premijera Kosova Agima Čekua politička odluka.

Homen je rekao da je "politika još jednom odnela prevagu nad međunarodnim pravom" i podsetio da je Čeku optužen za krivična dela ratnih zločina koja ne zastarevaju.

Državni sekretar je uveren da će Čeku, "pre ili kasnije biti dostupan srpskim pravosudnim organima".

"Ministarstvo čeka zvanično obaveštenje ministarstva pravde Bugarske o razlozima puštanja Čekua", rekao je Homen i dodao da je informaciju o tome da je bivši kosovski premijer pušten na slobodu došla od Interpola.

Četvrto hapšenje Čekua po poternici Interpola

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je bugarskim vlastima zvaničan zahtev za izručenje bivšeg komandanta OVK-a.

Čeku, koji je i bivši premijer Kosova, uhapšen je 23. juna na makedonsko-bugarskoj granici po poternici Interpola, raspisanoj po naredbi Okružnog suda u Nišu na kojoj se nalazi i Hašim Tači.

U poslednjih šest godina ovo je četvrto hapšenje Čekua, koji je početkom maja na osnovu Interpolove poternice uhapšen i ubrzo zatim proteran iz Kolumbije, gde je boravio na međunarodnoj konferenciji o demilitarizaciji gerilskih formacija.

Prethodno je, 2003. i 2004. godine, Čeku hapšen u Sloveniji i Bugarskoj, ali je na zahtev prvo UNMIK-a, a zatim i SAD i EU, pušten iz pritvora, pre nego što se razmatralo njegovo eventualno izručenje Srbiji.

Vlasti Srbije optužile su Čekua još 2000. godine za seriju ratnih zločina koje je OVK počinila u vreme kada je on komandovao gerilskim formacijama, uključujući ubistvo 669 Srba i 18 nealbanaca, kao i mučenje i više od 500 otmica.

Američki mediji o hapšenju Čekua

Bugarska će možda biti spremnija da izruči Agima Čekua nego zemlje u kojima je ranije hapšen, ali bi takav ishod za Srbiju bio i pobeda i istovremeno izazov u vidu povećanja tenzija na Kosovu, posebno prema njegovom severnom delu, ocenjuju američki mediji i analitičari.

"Verovatnoća da Bugarska izruči Čekua je veća nego da je reč o drugim članicama EU ili NATO. Sofija je zvanično priznala Kosovo, ali je tradicionalno održavala veoma dobre odnose sa Beogradom", napominje agencija "Stratfor".

"Izručenje Čekua bi predstavljalo prvi pravi međunarodni udarac za Kosovo i prvu pobedu Srbije", ocenjuje "Stratfor".

Međutim, u slučaju izručenja Čekua koji na Kosovu važi za heroja, Priština bi u znak odmazde mogla da zauzme tvrđi stav prema Srbima u Mitrovici, napominje agencija.

"Srbija tvrdi da je izručenje Agima Čekua od ključnog značaja za ostvarivanje pravde za zločine počinjene nad Srbima u vreme ratova na Balkanu 90-ih godina," ali to bi i moglo stvoriti "zlu krv na Kosovu gde Čeku važi za heroja," ocenjuje i "Njujork Tajms".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Agim Čeku u pritvoru do subote

Izvor: BBC na srpskom, 24.Jun.2009, 14:50

Bivši premijer Kosova u utorak uveče uhapšen pri ulasku u Bugarsku, na granici sa Makedonijom. Sledi odluka da li će biti pušten ili izručen Srbiji.

Nastavak na BBC na srpskom...

Hoće li Čeku biti izručen Srbiji?

Izvor: Deutsche Welle, 24.Jun.2009

Bugarsko tužilaštvo produžiće do subote, na 72 sata pritvor bivšem premijeru Kosova Agimu Čekuu, izjavio je tužilac Nikolaj Kokinov. Srbija je u međuvremenu podnela zahtev za izručenje Čekua, potvrđeno je u Beogradu.

Nastavak na Deutsche Welle...

Bugarski sud danas razmatra zahtev o izručenju Agima Čekua

Izvor: Politika, 24.Jun.2009

O sudbini bivšeg premijera Kosova u roku od 72 sata konačnu odluku doneće bugarski sud ..Bugarsko tužilaštvo produžilo je juče na 72 sata pritvor Agimu Čekuu, bivšem premijeru Kosova, koji je preksinoć uhapšen po Interpolovoj poternici na bugarsko-makedonskoj granici. Očekuje se da u ovom...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.