Ćebence sa motivom MacOS desktopa umesto piksela koristi konac

Izvor: Piplmetar.rs, 21.Jun.2023, 10:31

Ćebence sa motivom MacOS desktopa umesto piksela koristi konac

Snimak ekrana starinskog MacOS desktopa u 1-bit sivoj boji iz devedesetih godina napravila je firma Throwboy. Umesto piksela koristili su “thread-ove” od tekstila, jer su u stvari ispleli ćebe sa motivom MacOS sistema. ArsTechnica uradila je intervju sa osnivačem ove firme koja proizvodi jastuke i pokrivače sa izgledom zaboravljenih retro tehnologija.
Kompanija u Sijetlu postoji još od 2007, ali stalno pravi proizvode sa novim-starim dizajnom. Naime, ona uspeva da zarađuje jer koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << nostalgiju koja postoji među ljudima u pogledu izgleda starih tehnologija koje su praktično postale deo pop kulture. Tako se na njihovim skupim pokrivačima i jastucima mogu naći „snimci ekrana“ različitih uređaja sa starim operativnim sistemima.

Throwboy
Jedan od najnovijih proizvoda je ćebe veličine 50×60 inča koje košta „samo“ 185 dolara, a prikazuje pomenuti modifikovani skrinšot Mac desktopa iz devedesetih.
Konac umesto piksela: nostalgija ili kapitalizam Ovaj retro pokrivač napravljen je uz pomoć žakard tehnike pletenja koja omogućava pletenje kombinovanjem dve ili više boja istovremeno na jednom parčetu tkanine. U konkretnom slučaju, pokrivač se sastoji od recikliranog pamuka i poli-materijala.
Upravo zbog procesa i materijala koji se koriste, proizvodi ove kompanije imaju visoku cenu, pa tako naizgled običan pokrivač košta skoro 200 dolara.
Roberto Hojos, osnivač ove firme kaže da je bio inspirisan da stvori ovakav pokrivač kada je video sličan u kući svog prijatelja. Delovalo mu je zanimljivo da napravi ćebe sa izgledom pikseliranog Mac desktopa, a uz to je shvatio da u svetu postoji čitavo tržište proizvoda koje slavi starinsku tehnologiju i njeno kulturno nasleđe.
Tržište karakteristično za kapitalizam, posebno se istaklo među ljubiteljima Apple proizvoda i Hojos je odlučio to da iskoristi. Počeo je da zarađuje tako što se služi postojećom nostalgijom i pravi proizvode sa izgledom retro tehnologije.

Throwboy
Hojos sada ima planove da napravi fabriku jastuka u američkom gradu Sijetl, a u posao je krenuo tako što je sam šio svoje proizvode. Naučio je da šije od svoje bake, koja je ujedno bila dizajner odeće i takođe je posedovala sopstveni biznis kao i šivačku fabriku u ovom gradu.
Njegovi najprodavaniji proizvodi uključuju jastuke u obliku starih iPhone uređaja ili Mac račnara, ili sa izgledom retro komandnih tastera, a u planu su, kako kaže, i pokrivači zasnovani na Windows 3.1 desktopu.
Da li biste radije prilegli na “Mek” ili “Windows” desktop?
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.