Čaves ide ponovo na lečenje na Kubu

Izvor: B92, 07.Apr.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaves ide ponovo na lečenje na Kubu

Karakas -- Predsednik Venecuele Ugo Čaves izjavio da večeras ponovo odlazi na Kubu na treći ciklus radioterapije u lečenju raka koji mu je dijagnostifikovan prošle godine.

"Sutra uveče ponovo idem na Kubu da nastavim borbu za svoj život i zdravlje", rekao je on juče na državnoj televiziji.

Venecuelanski predsednik je ovo najavio pošto je proveo izvesno vreme sa porodicom u rodnoj državi Barinas na zapadu Venecuele.

On je rekao da će pre odlaska razgovarati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa potpredsednikom Venecuele Elijasom Hauom, ministrom spoljnjih poslova Nikolasom Madurom i drugim članovima vlade.

Čaves (57), koga ove godine očekuju predsednički izbori na kojima će pokušati da osvoji još jedan mandat, u Havani će pet nedelja biti podvrgnut lečenju radijacijom, ali će se tokom tog perioda povremeno na kratko vraćati kući, navodi AFP.

On je već prošao dva ciklusa radioterapije u Havani, gde mu je prošlog meseca odstranjen maligni tumor na istom mestu gde mu je tumor izvađen u junu 2011.

Zvaničnici u Karakasu nikada nisu objavili od koje vrste raka predsednik boluje, ali tvrde da se bolest nije proširila na druge organe.

Čaves se u četvrtak rasplakao dok je bio u crkvi u Barinasu sa roditeljima, decom i drugim članovima porodice. On je kasnije objasnio da su ga preplavile emocije zbog blizine voljenih osoba i da nije mogao zaustaviti suze.

"To je bilo spontano i sentimentalno. Moj otac i majka su stajali pored mene. I ođednom smo se uhvatili za ruke. Mama mi je pružila ruku sa takvom nežnošću i tata mi je dao njegovu... I zato su mi pošle suze", ispričao je Čaves.

Ali Čaves će se, uprkos bolesti, kandidovati na predsedničkim izborima u oktobru i odbacio je mogućnost da ga zameni drugi kandidat.

Njegov protivnik na izborima biće 39-godišnji guverner države Miranda Enrike Kapriles koga kandiduje ujedinjena opozicija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.