Časovi srpskog trpe zbog ogledne nastave

Izvor: RTS, 10.Maj.2014, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Časovi srpskog trpe zbog ogledne nastave

Ukoliko bude prihvaćen novi program, učenici srednjih škola medicinske struke nedeljno će, umesto dva, imati tri časa maternjeg jezika. O tome odlučuju resorno ministarstvo i Nacionalno-prosvetni savet. S obzirom na to da se radi o maternjem jeziku, profesori ističu da je dva časa malo.

Umesto četiri godine, koliki je standard, ogledna nastava u srednjim medicinskim školama u zemlji traje tri puta duže. Pored ostalog, predviđa samo dva časa srpskog jezika nedeljno što, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saglasni su i učenici i profesori, nije dovoljno. Zato su česti vanredni časovi.

"Dok ja decu ponovo vidim, ona u dobrom delu zaborave šta smo mi radili prethodnih časova", rekla je profesorka srpskog jezika Snežana Spasojević.

Ističe da je, s obzirom na to da se radi o maternjem jeziku, srpski neophodan da se savladaju i ostali predmeti i zato je, naglašava, dva časa malo.

"To nije sad samo da li će naučiti gramatiku, da li će naučiti određene književno-teorijske termine, nego prosto da li će imati svest o sebi", kaže profesorka srpskog Sanela Topolović.

Učenici srednjih stručnih škola u regionu imaju više časova maternjeg jezika. Na primer, u Sloveniji tri-četiri puta nedeljno, a u Hrvatskoj i do pet puta. Domaći lingvisti smatraju da bi broj časova srpskog jezika trebalo povećati do one mere kako je to nekada bilo u Srbiji.

"Pokazano je da je i krajem 19. veka taj broj časova srpskog jezika bio neuporedivo veći - od 10 u nižim, do sedam u višim razredima. Danas je nažalost taj broj časova neuporedivo manji", rekao je predsednik Društva za srpski jezik i književnost Srbije Aleksandar Milanović.

Problem je nastao 2002. godine, kada je uvođenjem ogledne nastave u srednjim medicinskim školama smanjen fond časova maternjeg jezika. Taj previd je, kažu u Nacionalnom-prosvetnom savetu, izazvao opravdani revolt.

"Sve vreme imamo problem sa ogledima zato što nisu pravovremeno bili usaglašavani, nije vršen monitoring...", kaže profesorka Desanka Radunović, predsednica Nacionalnog- prosvetnog saveta.

Posle 12 godina, ogledna nastava će od 1. septembra postati redovna. Na izmenama nastavnog programa radi Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.