Časovi plesa za osobe oštećenog sluha

Izvor: RTS, 20.Nov.2013, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Časovi plesa za osobe oštećenog sluha

Jedan od najtrofejnijih plesnih klubova u zemlji, "Star dens" studio iz Čačka, uspešno sprovodi inkluziju. Redovno su na njihovim časovima i osobe oštećenog sluha.

To što je gluvonema Svetlanu Tomićević nije sprečilo da uživa u plesu. Uvek je kod kuće vežbala razne koreografije, a sada sve to usavršava i na časovima.

"U oktobru sam prvi put došla ovde da vežbam aerobik. Počela je moja grupa, čujući su svi bili, samo sam ja bila jedina gluvonema. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Imala sam volju da ih pratim, ritam. Meni se to mnogo svidelo i bila sam mnogo zadovoljna da vežbam ovde sa njima", objašnjava Svetlana.

Moderan ples vežbaju i stariji. Svetlana Lazić se dugo godina bavila folklorom u okviru kluba u Domu gluvonemih. Sada je odlučila da proba i moderne plesove.

"Meni je ovo super, volela bih da se što više žena priključi da ja ne budem jedina kao penzioner. Imam pedeset četiri godine", kaže Svetlana Lazić.

Čačanski "Star dens" studio, postoji dvanaest godina. Višestruki su državni prvaci u uličnim plesovima. Od prvog dana vežbaju u salama Doma gluvonemih.

Osnivač škole, Predrag Katanić kaže da su časovi plesa za gluve samo nastavak dugogodišnje uspešne saradnje.

"Taj ples gde su gluva lica uključena, ustvari se malo više tiče neke njihove fizičke spreme i dens fitnesa. Međutim, neretko, gluva lica učestvuju u potpunoj adaptaciji ka igračkim pokretima onda kada se pripremaju za neka svoja takmičenja. Lično sam mišljenja da je taj neki zajednički život ustvari doprineo da jednog dana dođemo i da plešemo zajedno", objašnjava Predrag Katanić.

Časovi za gluve se održavaju nekoliko puta nedeljno. Mnogi u školu dolaze svakodnevno da bi uživali u nastupima prve postave kluba.

rts.cacak@rts.rs

+381 32 227 551

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.