Čarls Kapčan: Razmena teritorija - opasan plan koji bi trebalo podržati

Izvor: Beta, 14.Sep.2018, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čarls Kapčan: Razmena teritorija - opasan plan koji bi trebalo podržati

Razmena teritorija izmedju Kosova i Srbije predstavljala bi etničko čišćenje mirnim putem ali bi uprkos tome donela mir, ocenio je u autorskom tekstu za Njujork tajms bivši američki zvaničnik Čarls Kapčan koji je pozvao SAD i EU da podrže tu ideju.Direktor za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost u Beloj kući za vreme Baraka Obame, Kapčan navodi da se Balkan i dalje nalazi u starteškoj neizvesnosti, s Kosovom koje je pre 10 godina proglasilo nezavisnost i Srbijom koja se još nije suočila s tim gubitkom, kao i s oko 4.000 NATO vojnika koji gotovo dve decenije posle bombardovanja i dalje tamo održavaju mir.Kapčan piše da je pomak sada možda na pomolu i da bi, iako je možda sporan s moralnog stanovišta, SAD i EU trebalo da podrže taj plan.Navodeći da predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, izgleda rade na predlogu koji bi podrazumevao razmenu teritorije po kojem bi severno Kosovo bilo prebačeno Srbiji a još nedefinisani deo Preševske doline postao deo Kosova, Kapčan je ocenio da je ta "razmena zapravo mirni oblik etničkog čišćenja ali je ipak ispravna".U ovom slučaju pragmatizam treba da zameni principe kako bi se obezbedio dogovor koji obećava okončanje godina prolivanja krvi i ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Kako je jedna rečenica iz teksta Njujork Tajmsa o Kosovu PODIGLA OGROMNU BURU

Izvor: Blic, 14.Sep.2018

Razmena teritorija između Srbije i Kosova trebalo bi da bude miran oblik etničkog čišćenja. Ali, to će barem doneti mir - ova rečenica iz autorskog teksta za ugledni Njujork Tajms Čarlsa A. Kapčana podigla je ogromnu buru.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.