Čajetina: Ostavljena beba još čeka ime i dom

Izvor: RTS, 24.Okt.2018, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čajetina: Ostavljena beba još čeka ime i dom

Ni dve nedelje koliko je prošlo od kada je ostavljen na stepeniku crkve Svetog Arhangela Gavrila u Čajetini, ne zna se ko su biološki roditelji napuštenog muškog novorođenčeta. Dečak je još uvek na Odeljenju neonatologije užičke Bolnice, a privremeno starateljstvo preuzeo je čajetinski Centar za socijalni rad.
Uprkos okolnostima pod kojima je stigo na svet, sada je dobro, prija mu briga i društvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaposlenih na užičkoj Neonatologiji i za 15 dana, mali Gavrilo, Jovan, Slatkiš, kako ga već zovu, dobio je 300 grama.

"Dečak je dobrog opšteg stanja, dobre vitalnosti. S obzirom da nemamo podatke o zdravstvenom stanju majke pre trudnoće, tokom trudnoće, da ne znamo na koji način je porođaj završen i u kakvim uslovima, morali smo biti obazrivi sa ovakvim detetom", kaže dr Nataša Đurković, načelnica Odeljenja neonatologije.
U iščekivanju informacija o biološkim roditeljima, brigu o zdravom i naprednom dečaku bez identiteta, preuzeo je Centar za socijalni rad.
"Postupci koji nam slede su prevashodno određivanje ličnog imena deteta i mi ćemo za nekoliko dana preduzeti tu aktivnost, na neki način čekajući neće li se možda pronaći roditelja deteta, ali s obzirom da se oni još uvek ne znaju, mi ćemo odrediti lično ime i dostaviti matičnoj službi", navodi Pajo Bogdanović, direktor Centra za socijalni rad u Čajetini.
Sa novim imenom koje će dobiti za 15 dana i do pronalaska odgovarajuće hraniteljske porodice, mališan će biti na dečijem odeljenju užičke Bolnice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.