Čaj od đumbira potreban je svima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2017, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaj od đumbira potreban je svima

Dolaskom zime i hladnih dana našem organizmu potrebna su razna lekovita sredstva za jačanje imuniteta radi bolje zaštite od prehlada i gripe. Umesto kupovine vitamina u apotekama, opredelite se za konzumiranje čaja od đumbira koji sadrži neverovatno hranjive materije.

Priprema čaja od svetlog korena gorkastog okusa jako je jednostavna. Dovoljno je da komad od blizu pet centimetara đumbira iseckate na komadiće te kuvate deset do 15 minuta. Čaj možete zasladiti medom te >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dodati u njega limun radi boljeg ukusa.

Đumbir se koristi za lečenje raznih zdravstvenih tegoba, a neke od njih su mučnina, alergije, kašalj, upale sinusa, gripa, prehlade, upale pluća, menstrualne tegobe, slaba cirkulacija, visok krvni pritisak, slab san, neugodan zadah...

Samo jedna šoljica čaja od đumbira pomoći će vam kada osećate mučnine, bilo da se radi o onim uzrokovanim putovanjima ili zbog hrane. Odličan je za apsorpcije hranjivih materija iz hrane, zaustavljanje povraćanja, čime leči stomačne tegobe. Đumbir ublažava nadutost i gasove, a ima i pozitivan učinak na regulisanje apetita.

Čaj od đumbira smiruje kašalj i efikasno leči astmu jer razređuje sekret i širi disajne puteve. Kada osećate vrućinu ili groznicu, čaj od đumbira će regulisati vašu telesnu temperaturu i cirkulaciju. Zbog minerala i aminokiselina, đumbir se koristi i kao preventivno sredstvo za lečenje kardiovaskularnih bolesti.

Redovno konzumiranje čaja od đumbira smanjuje rizik od moždanog udara, čisti vene i snižava nivo holesterola u krvi. Efikasno smiruje upalu zglobova poput reumatskog artritisa, a pomaže i kod umornih i otečenih mišića i zglobova.

Ukoliko patite od menstrualnih tegoba, umočite peškir u vruć čaj od đumbira i stavite ga na donji dio stomaka.

Čaj od đumbira sadrži antioksidante koji pomažu u jačanju imunološkog sistema. Neka istraživanja su pokazala kako je đumbir koristan u prevenciji različitih vrsta raka.

Đumbir je poznat i po afrodizijačkim svojstvima jer poboljšava mušku plodnost i leči erektilnu disfunkciju. Muškarcima se preporučuje redovno konzumiranje đumbira.

I kad se osećate najzdravije, čaj od đumbira možete konzumirati jer ovaj napitak dokazano smanjuje stres i podiže raspoloženje.

Kao i sa ostalim lekovitim čajevima, važno je ne preterati s konzumiranjem čaja od đumbira jer može izazvati neželjene efekte. Osobe koje pate od kamena u žuči trebaju izbegavati čaj od đumbira, kao i trudnice. Čaj nije preporučljivo piti na prazan stomak jer može iritirati želudac te izazvati dijareju i gorušicu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.