Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2018, 08:53

Čaj ili kafa - o tome odlučuje i genetika

Čaj ili kafa - o tome odlučuje i genetika

O tome da li se nekome više sviđa čaj ili kafa, odlučuje i genetika, piše u australijskoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Nature".

"Za studiju je korišćen veoma veliki uzorak" da bi se pokazalo da "percepcija gorčine utiče na to da li neko pije čaj ili kafu", rekao je Daniel Liang-Dar Hvang sa Univerziteta u Brisbejnu, koautor studije.

Prema tome, ljudi s najvećom osetljivošću na gorko vole kafu, ali paradoksalno oni je ne piju najviše.

>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />To "ukazuje da potrošači kafe razvijaju ukus ili sposobnost otkrivanja kofeina", rekla je profesorka preventivne medicine Merilin Kornelis, koautorka studije.

"Genetika više utiče u percepciju gorčine, nego na percepciju slatkoće", rekao je Liang-Dar Hvang.

Na percepciju ukusa utiče i ponašanje jer, "iako ljudi prirodno ne vole gorčinu, mogu naučiti da cene gorku hranu", rekao je taj istraživač.

"Pošto su oni koji piju kafu, uglavnom manje osetljivi na gorčinu od onih koji piju čajeve, više će ceniti i gorčinu druge hrane, kao što je zeleno povrće", rekao je mladi naučnik.

Studija, zasnovana na genetskim podacima 438.000 Britanaca koji su učestvovali u istraživanju, "ne može se generalizovati na druge zemlje i kulture", kažu njeni autori.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.