Čačansko groblje: Žute trake na spomenicima

Izvor: Večernje novosti, 20.Feb.2014, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačansko groblje: Žute trake na spomenicima

ČAČAK – Brojne Čačane koji su prethodnih dana izlazili na groblje da obiđu večne kuće svojih najmilijih dočekala je neprijatnost kada su na nadgrobnim spomenicima zatekli žute trake i nalepnice JP „Gradsko zelenilo“, u čijoj nadležnosti je staranje o čačanskom groblju. Na nalepnicama je pisalo: „Obratite se upravi groblja radi regulisanja statusa grobnog mesta. Ispunjeni su uslovi za prestanak prava korišćenja“. Naime, protekle sedmice radnicima na groblju stiglo je naređenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << rukovodstva da na nekoliko desetina grobova na starom delu groblja moraju da stave ove nalepnice i žute trake. Radnici su to u prvom trenutku odbili, ali im je rečeno da je to radna obaveza koju moraju da izvrše. Kada su završili posao, par dana kasnije stigla je još jedna naredba – da nalepnice i trake moraju da skinu! To su i učinili i to alatom, koji je mogao da ošteti nadgrobne spomenike. CENE Naknada za održavanje groblja po grobnom mestu na godišnjem nivou iznosi oko 814 dinara, dok je zakup oko 2.540 dinara. „Gradsko zelenilo“ je nekoliko puta upozoravalo građane koji ne ispunjavaju svoje obaveze da će izgubiti pravo na korišćenje groblja i da će posmrtni ostaci biti iseljeni iz grobnice u zajedničku grobnicu. Mnogi su, ipak, nažalost, na grobovima svojih bližnjih zatekli ova skandalozna obeležja. To je za mnoge bilo veoma potresno i uznemirujuće iskustvo. - Umalo me šlog nije strefio kada sam videla žutu traku i nalepnicu. To je skrnavljenje spomenika, ništa drugo – rekla nam je Ivanka T. iz Čačka. – Plaćam zakup i održavanje za šest grobnih mesta i to su ogromne sume novca, te sam zato za spomenik moje sestre kasnila sa uplatom godinu i po, dve. Mogli su da opomenu ili rešenje pošalju na kućnu adresu, a ne ovako da me etiketiraju i obeležavaju. To je strašno!Dva dana smo pokušavali da dođemo do objašnjenja o ovoj situaciji od direktorke JP „Gradsko zelenilo“ Jasminke Lazić, ali njena sekretarica nam je rekla da je ona na sastancima. Danas popodne je ipak stigao odgovor od direktorke preko mejla. Umesto odgovora na naša pitanja o tome ko je naredio ovakvo „obeležavanje” spomenika, ona je napisala: „Molimo Vas da u cilju objektivog informisanja javnosti pratite našu internet prezentaciju, koja je upravo iz mnoštva „pouzdanih izvora“, „saznanja“ i „dobro obaveštenih osoba“ i sličnih razloga, rekonstruisana, redizajnirana i svakodnevno ažurirana”.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Žuta traka i obaveštenje o neplaćenom korišćenju grobnog mesta ostavljeni na spomenicima!

Izvor: BKTV News, 21.Feb.2014, 12:30

Prema naredbi rukovodstva čačanskog JP „Gradsko zelenilo“, radnici na groblju izlepili su brojne spomenike na starom delu groblja obaveštenjima, u kojima stoji da se zbog ispunjenja uslova za prestanak prava korišćenja grobnih mesta korisnici obrate upravi groblja, a pored ovih obaveštenja izlepljene...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.