CRTA o nekim slabostima izbornog procesa

Izvor: RTS, 20.Apr.2016, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRTA o nekim slabostima izbornog procesa

Posmatračka misija "Građani na straži" iznela je da zabrinjavaju njeni nalazi koji se tiču falsifikovanja izjava podrške birača, te sukoba pravnih stanovišta RIK i Upravnog suda oko prava stranaka na status nacionalne manjine, kao i navodi o pritiscima na birače i kupovini glasova, posebno među Romima i socijalno ugroženim kategorijama.
Tu posmatračku misiju organizuje Centar za istraživanje, transparentnost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i odgovornost, CRTA, čija direktorka Vukosava Crnjanski navodi da je postojeći institucionalni okvir pokazao da ne može da odgovori na pomenute probleme.
Crnjanski je na konferenciji za novinare ocenila da sve to ukazuje na potrebu ozbiljne revizije pravnog i institucionalnog okvira kad su izbori u pitanju.
Šef posmatračke misije Raša Nedeljkov smatra da je na izborni proces posebno bacilo senku što se listi Republikanske stranke dozvolilo učešće na izborima, iako je utvrđeno da ima 900 falsifikovanih potpisa.
Nedeljkov smatra da se RIK našao u pat poziciji, ali da je i pored toga trebalo da iskoristi vanredni pravni lek i povuče listu te stranke.
Misija ima saznanja, rekao je, i o kupovini glasova socijalno ugroženih iznosima od 1.000 do 10.000 dinara, u Vojvodini uglavnom, ali nema informacija da je to širi trend i da se dešava u celoj Srbiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.