Izvor: B92, 17.Mar.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNOGORCI IZ SRBIJE TRAZE PRAVO GLASA U CRNOJ GORI

Vise od 15OO crnogoraca koji zive u Srbiji okupilo se u subotu u Domu sindikata, zahtevajuci da se svim drzavljanima Crne Gore, ma gde ziveli, omoguci da glasaju na buducem referendumu. Kako prenosi Radio B92, sa skupa, koji je Matija Beckovic nazvao 'velikim i potresnim saborom', upuceno je pismo predsednicima Kostunici i Djukanovicu, i drugim najvaznijim politickim licnostima Srbije i Crne Gore. Na skupu su govorili predesednik Srpskog fouma Crne Gore dr. Slavenko Terzic i akademici Matija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beckovic i Ljuba Tadic.

'U proslosti je Bavarska bila kraljevina, bas kao i Crna Gora. Ona se i danas prema nemackom Ustavu naziva Slobodna drzava Bavarska. Ali, uprkos svim razlikama u mentalitetu koje postoje izmedju Bavaraca i drugih Nemaca, Bavarcima ne pada na pamet da da kazu da nisu Nemci. Moze se i Crna Gora, s obzirom na specificnu istorijsku ulogu i razvitak, nazivati Slobodna drzava Crna Gora, ali ne kao corpus separatum u srpskom narodu, ili telo razlicito i suprotstavljeno srpskom narodu', rekao je Terzic.

AkademikLjuba Tadic ocenio je da se 'danas se stvara jedan novi narod, novi Crnogorci, koji nemaju nikakve veze sa svojim majkama i ocevima'.'Tamo danas, iz srpskih rusevina, nicu Montenegrini, Dukljani i crveni Hrvati', dodao je on.

'Na buducem referendumu ce se pojaviti i moci da ucestvuju oni koji u Crnoj Gori zive poslednje dve godine. Ali ne i oni koji su ziveli sve do pre dve godine. I to je logicno ako znamo da ni ideja o nezavisnoj Crnoj Gori nije starija od dve godine. A ozvanicena je takoreci juce, tek kad se Srbija oslobodila. Iznenada i preko noci je otkriveno kako je Crna Gora manja, i da je najveca nepravda koju joj je Srbija ucinila, to sto je veca. O onome sto se u Crnoj Gori govori i pise o Srbiji i Srbima, Srbija cuti i cini se da ne cuje, ne bi li Crnogorci sami sebe bolje culi. Lako je danas biti Srbin u Stambolu, ali je tesko na Cetinju', ocenio je Matija Beckovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.