CRNA STATISTIKA na putevima, kako URAZUMITI vozače

Izvor: Mondo, 16.Avg.2019, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNA STATISTIKA na putevima, kako URAZUMITI vozače

Za samo dva i po meseca u Srbiji je poginulo 149 osoba u 7.800 saobraćajnih nesreća, dok je 800 povređeno. Pored kazne zatvora, izvršilac krivičnog dela je dužan da plati višemilionske iznose oštećenima.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović Ilustracija

Načelnik uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov ocenio je na danas na konferenciji da su letnji meseci “crni” za statistiku saobraćajnih nesreća, a ove godine to su posebno bili  jun i julu koje su zaista >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << obeležile teške nesreće na putevima Srbije.

U junu i julu otkriveno je 410 vozača koji su bili za volanom sa više od dva promila alkohola u krvi, naveo je Arsov i objasnio da takvima sleduje zatvor od 30-60 dana, novčana kazna od 120.000-150.000 dinara, 15 kaznenih poena i 15 meseci zabrane upravljanja.

Vozač "pokosio" TROJE TINEJDŽERA na putu kod Bogatića!

Zamenik nečelnika Boban Milinković ističe da su i dalje u najvećem broju slučajeva izazivači saobraćajnih nesreća pijani vozači i mladi koji vozilom upravljaju bez vozačke dozvole.

"U 2018. pijani vozači izazval su  11 odsto nezgoda, dok su u istoj godini vozači bez dozvole izazvali nesrće u kojima je poginula 51, a teško povređeno više od 1.200 osoba", ukazao je Milinković.

Osiguravajuće društvo je u obavezi da "goni" izazivača nesreće dok ne isplati štetu

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović upozorio je da pijani vozači koji

uzrokuju saobraćajku sa poginulim ili povređenim moraju posle osiguravajućem društvu da regresno nadoknade odštetu.

Ukoliko jedan supružnik ili roditelj četvoročlane porodice pogine, ispalćuje se šteta od stane Osiguravajućeg društva oko 30.000 evra i regresno se potražuje od lica koje je načinilo krivično delo.

Saobraćajne nesreće koje prouzrokuju teške telesne povrede, ta šteta se povećava na 150 do 200.000 evra, zato što su oštećeni zbog povreda sprečeni da rade.

Ibarska:Poginulo četvoro mladih, još 4 se bori za život

“Pijan vozač u tom slučaju je u obavezi da plaća izgubljene zarade ali i penzije.Takve isplate mogu da traju ceo život”, objasnio je Jovanović i dodao da izvršilac krivičnog dela pruzima odgovornost izdržavanja lica koji je zbog nesreće posato invalid.

Garnatni fond i Osiguravajuće društvo su obavezni da doživotno jure tog regresnog dužnika dok kompletnu štetu ne isplati.

Jovanović je naveo primere gde su roditelji morali da rasprodaju celo svoje domaćinstvo da bi isplatili 370.000 evra, jer je njihov sin od 21. godinu izazvao tešku saobraćajnu nesreću.

“Pored porodice oštećenog, pijani vozač ugrožava i dovodi do ivice egzistencije i svoju buduću decu, jer ih ostavlja bez prihoda za život zbog svog nesavesnog ponašanja u saobraćaju”, ukazao je Jovanović.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Od 1.juna u saobraćajkama stradalo 149 osoba, 800 povređeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2019

"U 7.800 saobraćajnih nesreća koje su se u Srbiji dogodile od 1. juna do danas poginulo je 149 osoba, a 800 je povređeno", izjavio je danas načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov. .."Od početka godine na putevima u Srbiji dogodilo se 22.000 saobraćajnih nesreća, u kojima je poginulo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.