CIK ne zna kako da sprovede Šmitove odluke

Izvor: B92, 07.Okt.2022, 15:37

CIK ne zna kako da sprovede Šmitove odluke

Sarajevo -- Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar izjavio je danas da CIK još ne zna kako će sprovesti nametnute odluke Kristijana Šmita.

Bakalar je rekao da CIK još ne zna kako će se donete odluke primeniti na izborni rezultat, posebno u vezi s formiranjem Doma naroda Federacije BiH. Dodao je da su pokušali da od OHR-a dobiju objašnjenja i uputstva, ali da "još nije jasno sve do kraja".

"Svesni smo uloge CIK-a i da ćemo morati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doneti akt prema kojem će se iz kantonalnih skupština delegirati u Dom naroda FBiH", rekao je Bakalar, ali je konstatovao da bi do potvrdjivanja izbornih rezultata trebalo imati precizirana odredjena rešenja.

Problem je što je Šmitovim nametnutim odlukama o izmenama izbornog zakona uputstvo CIK-a iz 2018. godine o popunjavanju federalnog Doma naroda stavljeno van snage, a nije dato novo upustvo, u skladu sa s njegovom odlukom.

Predsednik CIK-a Suad Arnautović istakao je da ne pozdravlja Šmitovu nametnutu odluku, kao ni to što je doneta na sam dan izbora, 2. oktobra.

"Da je ova odluka doneta u maju, stranke bi, logično, na listama imale kandidate iz konstitutivnih ;i ostalih naroda ;čime bi bilo olakšano popunjavanje Doma naroda FBiH", rekao je Arnautović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.