CIA na meti, špijuniranje špijuna

Izvor: RTS, 02.Sep.2013, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA na meti, špijuniranje špijuna

Zbog pokušaja članova Al Kaide da se ubace u neku od američkih obaveštajnih agencija, pokrenute istrage o hiljadama zaposlenih u tim službama, piše "Vašington post". CIA otkrila da je od sumnjivih kandidata za posao, svaki peti kandidat imao "veze sa teroristima ili neprijateljskim obaveštajnim službama", piše list pozivajući se na dokument koji je dobio od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Edvarda Snoudena.

Pripadnici Al Kaide i drugih neprijateljskih grupa u više navrata su pokušali da se ubace u američke obaveštajne agencije zbog čega su pokrenute istrage o hiljadama zaposlenih u tim službama, piše Vašington post.

Centralna obaveštajna agencija (CIA) otkrila je da je svaki peti kandidat za posao sumnjivog profila imao "veze sa teroristima ili neprijateljskim obaveštajnim službama", piše američki dnevnik, pozivajući se na jedan poverljivi dokument.

Taj dokument je listu dostavio Edvard Snouden, bivši saradnik američkih obaveštajnih službi koji je dobio privremeni azil u Rusiji.

Američki Kongres zadužio je 2011. godine šefa obaveštajnih službi Džejmsa Klapera za uspostavljanje "programa za automatsko otkrivanje unutrašnjih pretnji" da bi se sprečilo curenje dokumenata kao što je bio slučaj sa Vikiliksom ili otkrivanje dvostrukih špijuna. Međutim, taj projekat je više puta kasnio, piše Vašington post.

Iako se u dokumentu ne iznose detalji o prirodi tih terorističkih veza, najviše se pominju palestinski pokret Hamas, libanski Hezbolah i teroristička mreža Al Kaida.

Zbog toga je prošle godine sprovedena istraga protiv 4.000 ljudi, posebno onih koji su ulazili u baze poverljivih podataka za koje uobičajeno nisu imali pristup.

Međutim, taj program koji je koštao milione dolara nije otkrio da je Snouden kopirao veoma poverljiva dokumenta, dodaje agencija Frans pres.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ekstremisti pokušavali da uđu u CIA

Izvor: Danas, 02.Sep.2013

Pripadnici Al Kaide i drugih neprijateljskih grupa u više navrata su pokušali da se ubace u američke obaveštajne agencije zbog čega su pokrenute istrage o hiljadama zaposlenih u tim službama, piše u jučerašnjem Vašington postu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.