CG ne vraća imovinu Karađorđevića

Izvor: B92, 09.Avg.2011, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG ne vraća imovinu Karađorđevića

Beograd -- Miodrag Vuković iz vladajuće crnogorske DPS izjavio da se dinastije Petrović i Karađorđević ne mogu porediti, kao ni obaveze koje država ima prema njima.

Komentarišući tu izjavu, Dragomir Acović, član Krunskog saveta, kaže za "Blic" da je pitanje imovine dinastije Karađorđević u Crnoj Gori rešeno sudskim putem još pre Drugog svetskog rata i da oko njihove imovine ne bi trebalo da bude spora.

"Tačno se zna šta je čije, koja imovina kome pripada, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ko ju je kupio, koliko je novca dao. Ko to hoće da zna, postoje dokumenti, kupoprodajni ugovori. Ko neće, džaba sva priča i dokazi."

"Radi se o istorijskom, zakonskom i moralnom pravu. Sve što smo mogli da preduzmemo u zakonskom smislu mi smo preduzeli. Sada sve zavisi od crnogorskih sudova, a tu već ne bih smeo da dajem procene", tvrdi Acović.

S druge strane, Miodrag Vuković kaže za "Blic" da je, kada je poredio dve dinastije, govorio o moralnoj i političkoj rehabilitaciji, a ne o pravnoj i imovinskoj.

"Šta bismo u političkom i moralnom smislu kod Karađorđevića rehabilitovali? Jesu li izbačeni iz države? Da li im je zabranjeno da se vrate? Da li im je za to vreme oduzeta imovina?", pita Vuković, a na pitanje da li će Karađorđevićima biti vraćena imovina, on kaže:

"Ni Petrovićima nisu vraćeni dvorac kralja Nikole u Nikšiću, kao ni još mnogo toga. U tim objektima i dalje su muzeji, likovne akademije. Kao Petrovićima i svim drugim građanima, i Karađorđevićima će biti vraćena imovina, ukoliko je imaju. Međutim, ja sam došao do podatka da u katastru nema imovine koja se vodi na Karađorđeviće", navodi Vuković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.