Izvor: B92, 06.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CENA GORIVA KOD PRIVATNIKA NIZA U JULU?

Predsednik Nadzornog odbora akcionara preduzeca 'Nafta' Laza Antonijevic izjavio je za Radio B92 da ce eventualno pojeftinjenje goriva na privatnim pumpama zavisiti od kretanja cena sirove nafte na svetskom trzistu i od brzine uvoza sirove nafte. Prethodno je predsednik skupstine akcionara preduzeca 'Nafta' Nebojsa Atanackovic izjavio za list 'Danas' da ocekuje da ce pocetkom jula cena goriva kod privatnika biti niza za nekoliko dinara od cene na drzavnim pumpama, jer bi privatni naftasi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do kraja juna trebalo da uvezu 60 hiljada tona sirove nafte koja ce biti preradjena u Pancevu.

Laza Antonijevic je za B92 izjavio da je jedan od najvecih problema s kojim se preduzece 'Nafta' suocava - sporost u dobijanju dozvole za uvoz sirove nafte koju izdaje posebna komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva za energetiku i Naftne industrije Srbije. Antonijevic, ipak smatra da je to samo tehnicki problem i da ce privatnici dobiti ovu dozvolu.

Antonijevic je rekao da bi benzin i dizel mogli biti jeftiniji ukoliko bi bili nabavljani iz inostranstva, jer naftne industrije susednih zemalja imaju znatno nizu cenu prerade. On je dodao i da odluka Vlade Srbije o monopolu nad uvozom nafte odgovara samo Naftnoj industriji Srbije, koja ce moci da zadrzi trenutne cene goriva cak i da cena sirove nafte na svetskom trzitu poraste za 30 odsto, jer se toliki procenat energetskog bilansa Jugoslavije pokriva iz domacih izvora nafte. Antonijevic je ovim povodom postavio pitanje: 'Cija je domaca sirova nafta, da li je to nacionalno dobro, da li mozemo svi da je koristimo ili to moze da koristi samo jedna firma u drzavi kao sto je NIS? Zamislimo da ne mozemo da kupimo ugalj? Neka rafinerije imaju iste cene kao u inostranstvu i onda cemo kupovati derivate tu, ali to neko ne zeli'.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.