ČASNI KRST VRAĆEN ŽIČI

Izvor: Kurir, 20.Okt.2010, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČASNI KRST VRAĆEN ŽIČI

BEOGRAD - Časni krst ponovo u Žiči! Nemačka je juče vratila Srbiji zlatni Časni krst manastira Žiča, koji je nestao u Drugom svetskom ratu. Krst je decenijama, kao poklon nepoznatog nemačkog vojnika, bio izložen u Muzeju katoličke biskupije u gradu Paderbornu

BEOGRAD - Časni krst ponovo u Žiči!

Nemačka je juče vratila Srbiji zlatni Časni krst manastira Žiča, koji je nestao u Drugom svetskom ratu. Krst je decenijama, kao poklon nepoznatog nemačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vojnika, bio izložen u Muzeju katoličke biskupije u gradu Paderbornu.

Na skupu u Ambasadi Srbije u Berlinu nadbiskup katoličke biskupije Paderborna Hans Jozef Beker uručio je Časni krst vladiki žičkom Hrizostomu. Primopredaji krsta prisustvovali su predstavnici Ministarstva inostranih poslova Nemačke, crkveni velikodostojnici dveju zemalja, među kojima je bio i vladika bački Irinej, kao i drugi predstavnici iz Srbije i Nemačke.

Zlatni Časni krst na metalnom postolju, s rezbarenim drvenim krstom unutra, filigranski rad iz Prizrena, manastiru Žiči poklonio je kralj Aleksandar Obrenović 1889, povodom svog miropomazanja.

Krst iz ovog manastira je, prema rečima upravnika Muzeja SPC Miroslava Ilića, poslednja relikvija nestala u Drugom svetskom ratu koju je naša crkva potraživala, a da se zna da još postoji.

- Svi ostali predmeti nestali u tom ratu, koji nisu trajno uništeni, pronađeni su - kaže Ilić za Kurir i dodaje da se trenutno traga za relikvijama nestalim u ratovima na prostoru bivše SFRJ.

- Uskoro bi trebalo da bude formirana komisija na republičkom nivou koja će se baviti tim pitanjima - poručuje upravnik Muzeja SPC.

Novica Popović

Krst pronašao prota

Manastir Žiča, koji je sagrađen pre više od osam vekova, bio je u Drugom svetskom ratu bombardovan. Godinu dana posle rata nepoznati nemački vojnik je, kao poklon katoličkoj biskupiji u Paderbornu, predao krst. Blago je 1991. godine, sasvim slučajno, prilikom posete eparhijskom muzeju u Paderbornu, otkrio tadašnji prota SPC i dugogodišnji paroh u Dortmundu Tomislav Marković. Dvanaest godina kasnije SPC i srpska diplomatija započele su aktivnosti za povraćaj krsta.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.