Bušar: Revitalizacija Železare nakon transakcije

Izvor: RTS, 13.Jan.2015, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bušar: Revitalizacija Železare nakon transakcije

"Esmark" će učiniti sve što je u njegovoj moći da doprinese stimulisanju srpske ekonomije, kaže predsednik i izvršni direktor kompanije Džejms P. Bušar. Odmah po okončanju transakcije, "Esmark" će se posvetiti revitalizaciji srpske čeličane.
Kompanija "Esmark Jurop B. V." zvanično je obaveštena da je izabrana za strateškog partnera u postupku privatizacije "Železare Smederevo", a predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i izvršni direktor Džejms P. Bušar poručuje da će se tim te kompanije po okončanju transakcije odmah posvetiti revitalizaciji srpske čeličane.

Okončanje tog postupka se očekuje do 1. februara, kaže Bušar i dodaje da će kompanija "Esmark" učiniti sve što je u njenoj moći da doprinese stimulisanju srpske ekonomije.
"Oduševljeni smo što nas je Vlada Srbije izabrala za strateškog partnera. Srbija sprovodi pravedan i transparentan proces privatizacije, a mi delimo viziju premijera Aleksandra Vučića da 'Železari Smederevo' vrati stari sjaj i ponovo je učini motorom srpske privrede", naveo je Bušar u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.
U procesu finalizacije strateškog partnerstva sa Srbijom, "Esmark" će preuzeti kontrolni udeo od 80,1 odsto u Železari, dok 19,9 odsto ostaje u vlasništvu države.
Osnivač i prvi čovek "Esmark stil grupe" ponovio je da će ta kompanija u srpsku čeličanu uložiti oko 400 miliona dolara u narednih pet godina, kao i da neće biti otpuštanja zaposlenih.
Istakao je da će "Esmark" samo u 2015. investirati 28 miliona dolara u Železaru, da bi se pokrenula druga visoka peć koja već neko vreme ne radi, a ulagalo bi se, kaže, i u centralnu fabriku.
Bušar je zahvalio na podršci predsedniku Komisije za privatizaciju srpske čeličane Bojanu Bojkoviću, ministru finansija Dušanu Vujoviću, radnicima i sindikatu Železare, kao i američkom ambasadoru u Beogradu Majklu Kirbiju.
"Po okončanju transakcije, naš tim će se odmah posvetiti planu revitalizacije Železare", poručio je Bušar.
Vlada Srbije je juče prihvatila ponudu "Esmarka" za strateško partnerstvo u "Železari Smederevo", nakon razmatranja izveštaja Komisije za sprovođenje modela strateškog partnerstva u postupku privatizacije Železare.
Železara je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom "Ju-Es stilu" za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.
U januaru 2012. godine vlada je otkupila Železaru od američkog "Ju-Es stila" za simboličan jedan dolar, a u međuvremenu su raspisana dva tendera na koja se nije javio nijedan ponuđač.
Država mesečno pomaže proizvodnju u Železari sa oko 10 miliona dolara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.