Izvor: Blic, 06.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš: SAD će braniti Izrael u slučaju napada Irana

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je večeras da bi SAD branile svog saveznika Izrael u slučaju iranskog napada, mada, kako je rekao, ne preti neposredna opasnost da se to dogodi.

"Kada bih ja bio Izraelac shvatio bih reči iranskog predsednika ozbiljno i, kao predsednik SAD, ja ih shvatam ozbiljno", kazao je Buš za drugi kanal izraelske televizije, aludirajući na poziv Mahmuda Ahmedinedžada da se Izrael zbriše s mape sveta.

Imajući u vidu te pozive i razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iranskog nuklearnog programa, Izrael smatra Islamsku Republiku egzitancijalnom pretnjom.

"Da li sledi neumitan napad? Ja ne mislim tako. Ako Iran udari na Izrael, mi ćemo sigurno braniti našeg saveznika", kazao je Buš nepunu nedelju dana uoči posete Izraelu.

Očekuje se da će on tom prilikom s izraelskim liderima, između ostalog, razgovarati o nedavnom izveštaju američkih obaveštajnih službi da je Iran suspendovao razvoj nuklearnog oružja još 2003. godine.

Buš smatra, međutim, da Iran i dalje predstavlja pretnju jer može da obnovi taj program ili da razvoj civilnog nuklearnog programa iskoristi u vojne svrhe. Buš u sredu dolazi u posetu Izraelu, a posetiće i Zapadnu obalu, Kuvajt, Bahrenin, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat u okviru bliskoistočne turneje. Za sada nije izvesno da li će posetiti i Liban i Irak i o tome se za sada samo spekuliše.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.