Burundi napustio Međunarodni krivični sud

Izvor: B92, 27.Okt.2017, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burundi napustio Međunarodni krivični sud

Burundi je prva zemlja koja se povukla iz Međunarodnog krivičnog suda UN (ICC), ali zvaničnici kažu da će tužilaštvo suda nastaviti ispitivanje zločina tamo.

Portparol ICC je potvrdio povlačenje Burundija, godinu dana pošto je ta zemlja obavestila generalnog sekretara UN da namerava da napusti Sud koji istražuje najteže zločine u svetu.

Povlačenje iz ICC su prošle godine najavili i Južna Afrika i Gambija, ali su od toga odustali ove godine.

Ministarka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravde Burundija Ajmi Lorentin Kanijana ocenila je povlačenje svoje zemlje kao "veliko postignuće" u ponovnom uspostavljanju nezavisnosti te zemlje i pozvala policiju i tužioce da poštuju ljudska prava kako "beli ljudi" ne bi mogli da se "oslanjaju na lažne dokaze kada optužuju Burundi".

Političko nasilje u Burundiju traje od aprila 2015. godine, kada je predsednik Pjer Nkurunziza objavio da namerava da se kandiduje za treći mandat, a potom i pobedio. Tužioci ICC počeli su u aprilu 2016. godine da istražuju tamošnje zločine.

Komisija UN je prošlog meseca saopštila da se u Burundiju i dalje vrše zločini protiv čovečnosti, uključujući ubistva i seksualne zločine, i zatražila od ICC da što pre otvori istragu.

Na osnovu izjava više od 500 svedoka, komisija navodi u izveštaju da su za zločine navodno odgovorni vodeći zvaničnici obaveštajne službe i policije.

Stotine hiljada ljudi napustile su Burundi čije povlačenje iz ICC kritikuju borci za zaštitu ljudskih prava i pozivaju taj Sud da sudi odgovornima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Burundi prva zemlja koja se povukla iz Međunarodnog suda UN

Izvor: N1 televizija, 27.Okt.2017

Burundi je prva zemlja koja se povukla iz Međunarodnog krivičnog suda UN, ali zvaničnici navode da će Tužilaštvo Suda nastaviti ispitivanje zločina počinjenih u toj istočnoafričkoj zemlji.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.