Bulgartabak treba da preuzme duvanskog giganta u BiH

Izvor: Southeast European Times, 05.Feb.2013, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bulgartabak treba da preuzme duvanskog giganta u BiH

Kupovinom Fabrike duvana u Banja Luci očuvaće se proizvodnja i preko potrebna radna mesta.

05/02/2013

Ana Lovaković za Southeast European Times iz Sarajeva – 5.2.2013.

Preuzimanje Fabrike duvana u Banja Luci od strane Bulgartabak holding grupe treba da se dovrši ovog meseca, kada se potpiše završni sporazum, kojim će se sačuvati stotine radnih mesta.

„Jasno je da to puno znači za ranjivu ekonomiju Bosne, koja je prošle godine ostala >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << bez 90.000 radnih mesta. Na kraju će sve zavisiti od toga šta će Bulgartabak ponuditi u završnom ugovoru; da li će napraviti kompromis sa sindikatom kompanije o uslovima rada i valorizaciji rada“, rekao je direktor odeljenja za proizvodnju duvana u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Zvonko Papoči za SETimes.

Bugarska kompanija Bulgartabak složila se na sastanku u Beogradu početkom januara da pregovara sa većinskim vlasnikom, kompanijom Antonić trejd.

Eksperti su rekli da će se kupovinom okončati neizvesnost koja je postojala u pogledu sudbine tog bosansko-hercegovačkog proizvođača duvana i njegovih 260 radnika, čija su radna mesta nesigurna od kada je firma privatizovana 2006. godine.

Vlada Republike Srpske prodala je 55 odsto deonica fabrike Antonić trejdu za 1,5 miliona evra 2006. godine. Novi vlasnik nije ispoštovao sporazum o privatizaciji i kompanija se našla na ivici.

Prošle godine je gubitak fabrike iznosio 500.000 evra, a ukupna dugovanja povećala su se za 8,5 miliona evra.

„Ugovorom je predviđeno da se u post-privatizaciji proizvodi 1.000 tona cigareta godišnje, ali je prosečna godišnja proizvodnja u poslednje tri godine bila 472 tone. Ako Bulgartabak poveća proizvodnju, to je već obećavajuće“, rekao je Papoči.

Fabrički radnici su pozdravili dolazak novog vlasnika, koji će, kako očekuju, nastaviti proizvodnju u preduzeću.

„Postoji nada i očekivanje da ćemo ići napred, jer je Bulgartabak jaka kompanija. Dugo smo bili zabrinuti, naša kompanija je u dugovanjima i bilo je vrlo teško održati proizvodnju“, rekla je za SETimesZlata Radinković, koja 35 godina radi u Fabrici duvana.

Zvaničnici Bulgartabaka kažu da je cilj firme da svoje proizvode iz BiH plasira bez carina i u zemljama CEFTA Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Moldaviji i Albaniiji, kao i da koristi bilateralne slobodne trgovinske sporazume koje je BiH potpisala sa Turskom.

Ovaj bosanski gigant nije mogao da se nadmeće na međunarodnom planu, pa je bilo neminovno da se kompanija proda regionalnom ili globalnom industrijskom lideru, kaže većinski vlasnik Fabrike duvana Nebojša Antonić.

„Suočili smo se sa finansijskim poteškoćama i konstantnim povećanjem akciza za cigarete. Ionako je bilo dovoljno teško ući na tržište [i nadmetati se] sa drugim velikim kompanijama, kao što su Filip Moris, Fabrika duvana Rovinj i Imperial tobako“, rekao je Antonić za SETimes.

Antonić je dodao da je Bulgartabak ušao na scenu neposredno pre nego što je firma počela pregovore sa Vladom Republike Srpske o dokapitalizaiji Fabrike duvana ili poništenju ugovora o privatizaciji kako bi se firma stabilizovala i kako bi se sačuvala radna mesta.

Pravobranilaštvo tog entiteta BiH podnelo je tužbu protiv Antonić trejda zbog kršenja ugovora o privatizaciji i zatražilo 4,3 miliona evra odštete.

Vlada je obustavila zakonski postupak kada je Bulgartabak izneo svoju ponudu.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.