Bugarski grad nastoji da obori svetski rekord

Izvor: Southeast European Times, 25.Jul.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski grad nastoji da obori svetski rekord

U Pazardžiku se nadaju da će mnogi turisti poželeti da sednu.

25/07/2011

Cvetina Borisova za Southeast European Times iz Sofije – 25.7.2011.

Ova „najduža klupa na svetu“ zvanično je predstavljena u gradu Pazardžiku na jugu Bugarske prošlog meseca. Klupa, koja je postavljena u slikovitom parku na rečnom ostrvu, dugačka je 1111 metar i na nju može da sedne 2020 ljudi.

Arhitekta Dimitar Bojuklijev, koji je projektovao ovu klupu, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je za SETimes da su u početku imali u vidu dužinu veću od 1000 metara da bi bili sigurni da je niko neće nadmašiti. Broj 1111 su izabrali zbog simbolizma nekoliko jedinica.

Trenutno najduža drvena klupa zabeležena je u Ginisovoj knjizi rekorda, dugačka je 613,13 m i nalazi se na stadionu u mestu Osječna u Poljskoj.

Ideja da Pazardžik obori ovaj rekord rodila se pre dve godine kada je lokalni biznismen kontaktirao gradsku administraciju sa predlogom da sponzoriše postavljanje klupa u parku koji meštani zovu „Ostrvo“.

To je u komunističko vreme bio gradski park koji je zapušten i prepušten zubu vremena i vandalima. Opština je sa zadovoljstvom prihvatila ideju o revitalizaciji, sa predlogom da, ako već prave klupe, mogu i da pokušaju da obore rekord za najdužu klupu na svetu. Park ima odgovarajuće uslove za ovaj projekat, budući da klupa može da se pruža bez prekida i ometanja građevina ili staza.

Većinu sredstava za početak radova obezbedila su lokalna preduzeća, a ostatak obezbeđuje opština. Sada, kada je klupa osim nekoliko detalja završena, Pazardžik je na ozbiljnom putu da obori Ginisov rekord.

„Postoje dva načina za prijavljivanje: jedan je da pozovemo Ginisovu komisiju u grad, a druga je da im pošaljemo dokumenta kojima se dokazuje naš rekord. Mi ćemo postupiti na drugi način“, izjavio je za SETimes glavni arhitekta Krastjo Tankov.

Kako on smatra, iako njihov grad nije tradicionalna turistička destinacija, on je na strateškoj poziciji na auto-putu između Sofije i Plovdiva. Vlasti se nadaju da će klupa privući putnike između dva grada da zastanu i uživaju u šoljici kafe u prelepom parku.

„Da biste ušli u geografske, morate prvo ući u istorijske knjige“, kaže Tankov.

Park je potpuno transformisan iz zapuštenog stanja od pre nekoliko godina i sada se u njemu održavaju umetnički događaji i izložbe skulptura, u kojima posetioci mogu da uživaju tokom boravka u ovoj oblasti. Tu je i biciklistička staza, fudbalski teren, zabavni sadržaj za decu, pa čak i otvorena čitaonica sa knjigama iz lokalne biblioteke.

Od ruine koju su ljudi izbegavali, ovo je postalo omiljeno sastajalište za meštane koji žele da pobegnu od gradske buke i da se zabave.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.