Bugarska kompanija istražuje rezerve uglja u Kovinu

Izvor: Blic, 13.Sep.2012, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska kompanija istražuje rezerve uglja u Kovinu

Bugarska firma "Enerdži konsalting end endžiniring" saopštila je danas da je 2008. dobila pravo da istražuje rezerve uglja u ugljenom basenu Kovin i da je jedini legitimni nosilac overenih rezervi uglja na tom području.

"Enerdži konsalting end endžiniring" na tom projektu radi već pet godina i uložila je značajna finansijska sredstva, ističe se u saopštenju i dodaje da je, osim istražnog prava, ta kompanija 2010. dobila i potvrdu o overenim rezervama uglja za to ležište >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od nadležnog sekretarijata AP Vojvodine.

Overena su 183 miliona tona uglja. Sada je u procesu izrada dokumentacija za dobijanje eksploatacione dozvole, koja je sledeća faza za otvaranje rudnika.

Sastavni deo projekta je izgradnja termoelektrane od 600 megavata (MW), odnosno dva bloka po 300 MW.

Kao podizvođači angažovane su firme iz Nemačke i Srbije.

Naftna industrija Srbije i kompanija Čajna mašineri endžiniring korporejšn iz Kine takođe su zainteresovane da završe istražne radove i da urade projektnu dokumentaciju za izgradnju dva termo bloka od po 350 megavata u Kovinu, rečeno je danas posle sastanka predstavnika NIS-a i CMEC-a sa ministrom rudarstva Milanom Bačevićem i ministarkom energetike Zoranom Mihajlović.

Na tom sastanku je istaknuto da je i NIS dobio pravo na obavljanje rudarsko-geoloških istraživanja na području basena Kovin, koje će, u slučaju pozitivnih rezultata, biti prevedeno u pravo na eksploataciju, saopšteno je posle sastanka iz Ministarstva rudarstva.

Ministar Bačević je ukazao na pravni problem u vezi sa tim, s obzirom na to da ista istraživačka prava ima i bugarska kompanija ''Eko analiz'', osnivač "Enerdži konsalting end endžiniringa".

"Nakon razgovora sa jednom od zainteresovanih strana, dato je obećanje da će se u najkraćem mogućem roku obaviti radnje oko utvrđivanja prava prvenstva, pa će se u odnosu na to i zakazati sledeći susret," navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

"Pretpostavljamo da su svi učesnici današnjeg sastanka izmanipulisani o realnom stanju projekta. O tome je danas obavešteno Ministarstvo za energetiku, razvoj i zašititu životne sredine. Pretpostavljamo da su naši podaci na nezakonit način korišćeni od strane bivšeg zaposlenog u 'Enerdži konsalting end endžiniring', čime su svi učesnici današnjeg sastanka dovedeni u zabludu, ističe se u saopštenju "Enerdži konsalting end endžiniringa".

Pritom su citirani i naši podizvođači sa kojima imamo zaključene ugovore i podaci iz elaborata "Enerdži konsalting end endžiniring" , dodaje se u saopštenju.

Rukovodstvo te kompanije je izrazilo uverenje da se sve zakonske procedure ispoštovati i da će se realizacija projekta nastaviti na zakonit način.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.