Bugarska i Srbija unapređuju vojnu saradnju

Izvor: Southeast European Times, 07.Mar.2014, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska i Srbija unapređuju vojnu saradnju

Zajednička obuka i priprema za multinacionane vežbe predstavljaju glavne tačke vojne saradnje Bugarske i Srbije.

07/03/2014

Ivana Jovanović i Cvetina Borisova za Southeast European Times iz Beograda i Sofije -- 7.3.2014.

Bugarska i Srbija povećavaju svoju vojnu saradnju u pokušaju da pojačaju regionalnu stabilnost i pomognu pridruživanje Srbije EU, kažu eksperti.

Bugarski ministar odbrane Angel Najdenov i njegov srpski kolega Nebojša Rodić >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << potpisali su protokol o obuci za MiG-29 na simulatoru letenja tokom sastanka u Sofiji u februaru. Bugarska ima 15 letelica MiG-29 koje čine osnovu njene sadašnje vazdušne odbrane.

Dvojica ministara takođe su iznela plan proširenja saradnje na polju vojnog obrazovanja, medicine, vojne policije i vojne geografije, kaže Ministarstvo odbrane Bugarske.

„Takođe postoji potencijal za uzajamno učešće dve zemlje u međunarodnim misijama i operacijama UN i EU. Radi bolje budućnosti Balkana trebalo bi uspostaviti bolju bezbednosnu klimu, koja može da se osigura transparentnošću u odnosima i potpunim međusobnim poverenjem između balkanskih zemalja“, navodi se u saopštenju ministarstva prosleđenom SETimesu.

Major Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane Srbije, kaže da su glavne tačke saradnje između dve zemlje zajedničke vežbe, saradnja vojne policije, kao i saradnja na polju primene softvera, programiranja i budžetiranja, vojne medicine i javnih odnosa.

„Zajedničke vežbe i obuke, kojima se značajno povećavaju interoperabilnost i operativne sposobnosti oružanih snaga, predstavljaju krunu dosadašnje saradnje dva ministarstva“, rekao je Krivokapić za SETimes.

On je dodao da je glavna aktivnost 2013. bilo uspešno obavljanje združene vežbe gađanja jedinica za protivvazduhoplovna dejstva dve zemlje.

„Pripadnici Vojske Srbije učestvovali su na bilateralnim i trilateralnim vežbama u Bugarskoj od 2010. godine“, rekao je Krivokapić. „Zajedničko učešće u vežbama je dobra osnova za pripremu za multinacionalne operacije.“

Spiridon Spiridonov, nezavisni vojni analitičar u Sofiji, rekao je da u fokusu vojne saradnje između Bugarske i Srbije treba da budu aktivnosti usmerene na unapređivanje operativnih sposobnosti dve vojske.

„Saradnja između vojski Bugarske i Srbije omogućiće im da izvode svoje misije podrške međunarodnom miru i bezbednosti, kao i u slučajevima prirodnih katastrofa i vanrednih situacija. Smatram da dve vojske imaju značajno iskustvo na tom polju i da mogu da budu korisne jedna drugoj“, rekao je Spiridonov za SETimes.

Boris Viculin, direktor projekata u Atlantskom savetu Srbije, kaže da je ova vrsta bilateralne saradnje važna ne samo za regionalnu stabilnost, nego i za težnje Srbije vezane za NATO i EU.

„Sama bilateralna saradnja sa pojedinačnim državama članicama NATO kao takva daje samoj Alijansi bolji uvid u sposobnosti naše vojske i ispituje proces reformi sistema odbrane, čiji adekvatni dostignuti nivo predstavlja jedan od uslova kako za članstvo u NATO, tako i EU“, rekao je Viculin za SETimes.

On je dodao da takva vrsta saradnje doprinosi odnosima u regionu.

„Najznačajniji [faktor ove saradnje] je povećanje nivoa poverenja između oružanih snaga naših država. Poverenje među partnerima zapravo je kamen temeljac izgradnje svake saradnje“, rekao je Viculin.

U kojim bi još sektorima Bugarska i Srbija mogle da sarađuju kako bi se pomogla nastojanja Srbije za prijem u EU? Iznesite svoje mišljenje ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.