Izvor: Southeast European Times, 20.Sep.2009, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska dala pristanak za projekat Južni tok

20/09/2009

SOFIJA, Bugarska -- Bugarska i Rusija složile su se u petak (18. septembar) da ubrzaju implementaciju projekta Južni tok, na sastanku koji su u Sofiji održali bugarski premijer Bojko Borisov i ruski ministar energije Sergej Šmatko. Borisov je ponovio posvećenost Bugarske projektu, ali je u isto vreme izrazio sumnje u vezi sa drugim velikim zajedničkim poduhvatom -- izgradnjom nuklearne elektrane Belene. On je rekao da projekat može da počne tek nakon što se proverom >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << dokaže da su zaštićeni bugarski nacionalni interesi.

Sofija ističe da je cena od 10 milijardi evra previsoka s obzirom na globalnu ekonomsku krizu, posebno jer je Bugarska najsiromašnija članica EU. Ako se projekat uopšte pokrene, Bugarska bi mogla da odluči da smanji svoj udeo od 51 odsto kako bi privukla još investitora, rekao je ministar energetike Trajčo Trajkov. Ruski ministar Šmatko izrazo je spremnost za sličan sporazum. (Rojters, Standart, BNR, Dnevnik - 18/09/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.