Bugarska: Zatvorske kazne za podršku džihadistima

Izvor: B92, 10.Dec.2019, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska: Zatvorske kazne za podršku džihadistima

Bugarski sud osudio je 14 osoba na zatvorske kazne zbog organizovanja propagandnih aktivnosti Islamske države i pružanja logističke pomoći džihadistima.

Lider grupe Ahmed Musa Ahmed, samoproglašeni imam iz romske četvrti u Pazardžiku na jugu Bugarske, osuđen je na osam i po godina zatvora. Proglašen je krivim za širenje mržnje, verske netrpeljivosti i pozivanje na rat.

Taj hrišćanin koji je prešao u islam već izdržava zatvorsku kaznu za druga krivična >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dela.

Ostali su dobili zatvor od jedan do tri i po godine zatvora. Među njima je jedna žena koja je dobila dve i po godine uslovnog zatvora.

Prema optužnici, Ahmed i njegove pristalice su pozivali bugarske muslimane da se pripremaju za rat i prikazivali su im džihadističke video snimke pogubljenja.

Ahmed je takođe pomogao grupi od četiri džihadista iz inostranstva tako što im je obezbedio prevoz i smeštaj dok su bili na putu ka Siriji i Iraku. Među njima je jedan Francuz bosanskog porekla za kojeg se sumnja da je ratovao u Siriji a kroz Bugarsku je prošao nekoliko puta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.