Budžet Vojvodine u 2012. veći za tri milijarde dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2011, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet Vojvodine u 2012. veći za tri milijarde dinara

NOVI SAD -

Budžet Vojvodine za iduću godinu iznosiće više od 65 milijardi dinara, što je oko tri milijarde više nego u 2011, izjavio je danas predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

"To bi trebalo da bude skoro devet odsto republičkog budžeta, što je za oko dva procenta više u odnosu na ustavom predviđen iznos", rekao je Pajtić novinarima povodom jučerašnjeg dogovora sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem o novom pokrajinskom budžetu.

Više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 59 milijardi dinara iz republičke kase

Dogovor o budžetu Vojvodine sa premijerom Cvetkovićem je konačan ishod razgovora koji su o toj temi trajali nekoliko nedelja, kazao je Pajtić, napominjući da su zbog toga bili objavljeni različiti, odnosno manji iznosi od ovog koji je sada dogovoren.

Pajtić je objasnio da će u novom pokrajinskom budžetu više od 59 milijardi dinara biti iznos koji se iz republike prenosi pokrajini, dok će ostatak biti namiren iz sopstvenih budžetski prihoda korisnika u pokrajini, od privatizacije ili na drugi način.

Pajtić je dodao da će pokrajinska vlada iduće nedelje usvojiti predlog vojvođanskog budžeta, a taj dokument će se na sednici pokrajinske skupštine naći 27. decembra.

Novi pokrajinski budžet omogućiće da budu nastavljeno investiranje u programe zapošljavanja, naglasio je Pajtić i podsetio da je, uprkos posledicama svetske ekonomske krize, u Vojvodini u novembru mesecu bilo 3.500 nezaposlenih manje nego u januaru, zahvaljujući pre svega ostvarivanju pokrajinskih programa zapošljavanja.

"U Vojvodini 63.000 porodica živi zahvaljujući tome što njihovi članovi rade u nekoj od stranih kompanija koje su za poslednjih 10 godina investirale u Pokrajini 6,5 milijardi evra", rekao je Pajtić i dodao da nije ni čudo što je nezaposlenost smanjena.

Visok stepen razumevanja o prioritetima u Vojvodini

Predsednik pokrajinske vlade je dodao da će biti nastavljena ulaganja u izgradnju infrastrukture širom Vojvodine, navodnjavanje i druge projekte u poljoprivredi, kao i investicije u zdravstvo i druge oblasti.

"Najvažnije je da je sa premijerom Cvetkovićem "postignut veoma visok stepen razumevanja o tome šta je potrebno da se finansira na teritoriji Vojvodine, jer razvoj pokrajine nosi sa sobom i razvoj čitave države", naglasio je Pajtić u izjavi novinarima, posle uručivanja zahvalnica i diploma predstavnicima svih 45 gradova i opština u pokrajini, koje su učestvovale u programu obuke za privlačenje stranih investicija.

Pajtić je zahvalio predstavnicima svih 45 gradova i opština u Vojvodini što su učestvovali u projektu i ocenio da je 140 ljudi obučeno poput najuspešnijih poslovnih agenata, koji će zainteresovanim investitorima pružiti svu tehničku podršku.

Ove godine broj investitora udvostručen

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas (Wolfram Maas) rekao je da je za tu zemlju, kao najvećeg investitora u Srbiji, izuzetno važno što je Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ) podržala obuku zaposlenih u opštinama i gradovima koji imaju nameru da privuku investitore.

"Mi nismo samo najznačajniji trgovinski partner Srbije, nego i vodeći po visini investicija koje iznose 1,5 milijardi evra", rekao je Mas i dodao da su nemačke kompanije u 2010, i pored krize, investirale u Srbiju 65 miliona evra, a da je ove godine broj investitora udvostručen u odnosu na lane.

Uz ocenu da država još mnogo može da uradi po pitanju privlačenja stranih investitora, jer se nalazi na 96. mestu po konkurentnosti u društvu 139 zemalja, Mas je rekao da lokalne samouprave mogu da pojednostave administrativne procedure, što je od velike važnosti za investitore, posebno za mala i srednja preduzeća.

Direktor VIP Fonda Branislav Bugarski rekao je da je obuka zaposlenih u lokalnim samoupravama trajala dva meseca i ocenio da će to na duži rok uticati na poboljšanje investicione klime u Vojvodini.

Vlada Srbije trebalo bi na današnjoj sednici da usvoji Predlog zakona o budžetu za 2012. godinu, koji će obezbediti makroekonomsku stabilnost u narednom periodu, rečeno je Tanjugu u kabinetu srpskog premijera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.