Brže i efikasnije zdravstvo u Vojvodini

Izvor: RTS, 31.Okt.2018, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brže i efikasnije zdravstvo u Vojvodini

U Kliničkom centru Vojvodine otvorena je nova angio sala za neurološke, abdominalne i periferne intervencije, za koju je Vlada Vojvodine obezbedila 70 miliona dinara.
Ovde će u budućnosti biti spasavani mnogi životi, jer od šest hiljada pacijenata u Vojvodini sa moždanim udarom, trećina umre.

Prof. dr. Viktor Til, upravnik Centra za radiologiju KCV: „Sve pacijente, koji se u nekom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << momentu dijagnostikuju iz Vojvodine, ja se nadam ako mogu da stignu iz cele Srbije, mogu u nekom prozoru od šest sati da se uradi mehaničko vađenje tromba, koji mi radimo kao radiolozi".
Intervencija se obavlja kateterom kroz venu, a do mozga se dolazi minimalnim rezom na preponi.
Prof. dr. Petar Slankamenac- direktor Kliničkog centra Vojvodine- „To je nešto što smo čekali dve godine. Mi smo počeli da se bavimo tehnologijom vađenja tromba iz arterija mozga pre dve godine. Međutim na ovaj način ćemo imati mogućnost da to radimo brže, efikasnije.
Ova sala pruža mogućnost lekarima Kliničkog centra Vojvodine, da pomognu i pacijentima koji nisu iz Novog Sada.
Dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo: „Umrežena je sa svim regionalnim opštim bolnicama, da imamo apsolutan protok dokumentacije svih pacijenata i da lekari Kliničkog centra Vojvodine i da lekari mogu da komuniciraju i putem video linka leče pacijente"
Pokrajinska vlada je, za dve godine u zdravstvo u Vojvodini uložila 1,5 milijardi dinara.
Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine: „ Obnovili smo angio sale i obnavljamo i druge dijagnostičke uređaje i mi ćemo u potpunosti do kraja mandata ove vlade ispuniti obećanje da ćemo u potpunosti obnoviti celokupnu dijagnostiku u svih 35 klinika instituta koji se nalaze na teritoriji Vojvodine".
Pored Sombora, Subotice i Zrenjanina, ovo je četvrta angio sala otvorena u poslednje dve godine a, nakon što se otvori nova na Institutu u Sremskoj Kamenici, Vojvodina će ispuniti nemački standard da na tri stotine hiljada stanovnika, ima po jednu angio salu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.