Broj žrtava Kovida 19 u SAD prvi put premašio 3.100 za dan

Izvor: VOA, 03.Dec.2020, 14:19

Broj žrtava Kovida 19 u SAD prvi put premašio 3.100 za dan

U Sjedinjenim Državama je za jedan dan od Kovida 19 preminulo više od 3.100 ljudi, što je najviše od izbijanja pandemije, dok je broj hospitalizacija prvi put veći od 100.000, a broj novih slučajeva premašuje 200.000 dnevno, pokazuju podaci objavljeni u četvrtak. Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, u Americi je u sredu registrovano 3.157 žrtava kovida, što je više od broja poginulih tokom terorističkih napada 11. septembra, podseća AP. Takođe je mnogo više od dosadašnjeg rekordnog dnevnog broja žrtava koronavirusa - 2.603 - zabeleženog 15. aprila, kada je područje Njujorka bilo epicentar zaraze u SAD. Najnoviji podaci pokazuju da se produbljuje kriza u zemlji, a najgore možda predstoji, moguće i zbog odloženih posledica Dana zahvalnosti kada su milioni Amerikanaca ignorisali upozorenja da ne izlaze iz kuće i da praznik slave samo sa svojim ukućanima. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je u sredu na sumornu zimu koja predstoji, jer i dalje se beleži porast slučajeva Kovida 19 širom zemlje. "Realnost je da će decembar, januar i februar biti teška vremena", rekao je direktor CDC-a Robert Redfild u prezentaciji uživo koju je organizovala Fondacija američke privredne komore. "Zapravo verujem da će to biti najteže vreme u istoriji javnog zdravlja ove nacije." Redfild je rekao da je trenutni porast slučajeva Kovida 19, bolesti koju uzrokuje koronavirus, gori od prethodnih, napominjući geografski opseg i strmiju putanju stope zaraze i smrti, jer SAD svakodnevno beleže oko 2.000 smrtnih slučajeva od virusa. Redfield je takođe upozorio na opterećenje bolnica u celoj zemlji, u kojima nema dovoljno kreveta i prezaposlenog osoblja. Prema projektu "Praćenje Kovida" (COVID Tracking), SAD su prvi put od početka pandemije u sredu prešle 100.000 hospitalizacija zbog virusa. Iako mnogi Amerikanci počinju da budu umorni zbog praćenja smernica držanje društvene distance i nošenje maski, Redfild je pozvao ljude da se pridržavaju ove prakse u narednim mesecima. Takođe u sredu, CDC je rekao da bi Amerikanci trebalo da uđu u karantin 10 dana nakon potencijalne izloženosti virusu, skraćujući prethodne smernice za 14-dnevni karantin. Sjedinjene Države zabeležile su više od 273.000 smrtnih slučajeva i oko 14 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa ove godine, prema Univerzitetu Džons Hopkins.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

OBOREN REKORD PO BROJU PREMINULIH U JEDNOM DANU: Crne brojke lome Ameriku, korona za 24 sata uzela više od 3.100 života

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2020, 09:04

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorili su u sredu na sumornu zimu koja predstoji, jer i dalje se beleži porast slučajeva kovida-19 širom zemlje...U SAD je za jedan dan od kovida-19 preminulo više od 3.100 ljudi, što je najviše od izbijanja pandemije, dok je broj hospitalizacija...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.