Broj izbeglica u Hrvatskoj raste, skoro 1.200

Izvor: B92, 16.Sep.2015, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj izbeglica u Hrvatskoj raste, skoro 1.200

Broj izbeglica u Hrvatskoj i dalje raste, do 20.50 sati prihvaćeno je 1.191 osoba, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova na svom sajtu.

"Ukupan broj prihvaćenih osoba uključuje 818 muškaraca, 189 žena i 184 dece", objavio je MUP, prema čijim podacima se u centru za registraciju u Ježevu trenutno nalaze 303 osobe, prenela je agencija Hina.

Izbeglice od jutros pristižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema Srbiji, podseća hrvatska agencija.

U Tovarnik je večeras stigao voz kojim bi izbeglice trebalo da otputuju najverovatnije za Zagreb.

Prema podacima železničke stanice u Tovarniku, sporednom ulicom se kreće velika kolona izbeglica.

Kako bi obezbedila koordinisani rad svih nadležnih organa i institucija, hrvatska Vlada će sutra na sednici osnovati Štab za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska izbeglica u Hrvatsku.

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je ranije u toku dana da Hrvatska može da se nosi sa nekoliko hiljada izbeglica, ali ne i sa desetinama hiljada ljudi, i istakla da bi u tom slučaju Hrvatska zatražila pomoć evropskih i drugih zemalja.

"Ako ti brojevi pređu hiljade, mi se sa time sada možemo nositi, ali sa desetinama hiljada naprosto ne možemo, nemamo kapaciteta", rekla je Pusić za Dnevnik HTV-a.

Takođe, direktor slovenačke policije Marjan Fank izjavio je da Slovenija namerava da ojača granicu sa Hrvatskom uoči mogućeg talasa izbeglica koji traže novi put do zemalja Šengena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.