Brnabić za HRT: Problemi -  nestali, granice i manjine

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Mar.2018, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić za HRT: Problemi - nestali, granice i manjine

U odnosima Hrvatske i Srbije ključan je problem nestalih, otvoreno je i pitanje granice na Dunavu a tačka sporenja je i status manjina, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu za Hrvatsku radioteleviziju (HRT).

Pitanje nestalih je jedno od najtežih i najvažnijih pitanja za porodice tih ljudi i generalno za odnose Hrvatske i Srbije, rekla je premijerka Srbije i podsetila da su posle posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, hrvatska predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kolinda Grabar-Kitarović i on imali su sastanke s porodicama nestalih.

"Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković će posetiti Beograd 23. marta i razgovarati sa srpskom ministarkom pravde Nelom Kuburović a to će biti jedno od pitanja. Verujem da ćemo krenuti da radimo na tome da se to što pre reši", rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je na nedavnom ;sastanku Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića dogovoren rok od dve godine za rešavanje problema granice i izjavila kako je srpska vlada odredila ;sastav komisije za vođenje pregovora o granici.

Srpska premijerka je izrazila zadovoljstvo efikasnošću sa kojom su dve vlade počele rad posle sastanka i posete predsednika Vučića Hrvatskoj i izrazila nadu da će spor oko granice biti rešen bilateralno i da se neće morati ići na arbitražu.

Brnabić je istakla da Hrvatska i Srbija imaju velike potencijale za saradnju koji  nisu potpuno iskorišćeni ali ide na bolje. "U 2017. naša ukupna razmena povećana je 14 odsto u odnosu na 2016. i to je dalje malo u odnosu na ono što možemo imati", zaključila je ona.

Govoreći o statusu manjina i zahtevu hrvatske manjine u Srbiji da dobiju garanotvano mesto u parlamentu na osnovi sporazuma iz 2004, Brnabić je rekla da nije za to rešenje jer je Srbija razvila mehanizam da na  druge, institucionalne načine u potpunosti zaštiti prava i slobode nacionalnih manjina.

Govoreći o svom odnosu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Ana Brnabić je rekla da je njihov odnos odličan i da ona nije njegova produžena ruka.

"Ja znam ko sam i šta sam i rezultati će ostati iza mene", precizirala je ona.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.