Brnabić: Za mali šengen potrebna apsolutna podrška

Izvor: RTS, 11.Nov.2019, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Za "mali šengen" potrebna apsolutna podrška

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Berlinu poručila da je Zapadnom Balkanu potrebna "apsolutna podrška" za inicijativu "mali šengen".
Ana Brnabić je rekla da je stabilniji i predvidljiviji Balkan, na kom postoji slobodno kretanje ljudi, roba, kapitala i usluga, jedina šansa da postanemo mnogo konkurentniji i da se razvijamo i rastemo mnogo brže nego do sada.

"Važno mi je bilo da pomenem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je saradnja Zapadnog Balkana izuzetno važna i da je najvažnija inicijativa u poslednjih nekoliko decenija, upravo ova inicijativa 'mini šengena', koju je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić", rekla je novinarima Brnabićeva, koja je u Berlinu učestvovala na Privrednom forumu u organizaciji Zidojče cajtunga.
Nama je potrebna apsolutna podrška za tu inicijativu, naglasila je premijerka Srbije.
Brnabićeva je navela da je Srbija prepoznata u Evropi po tome da su naše konkurentne prednosti IT usluge, znanje, mladi talentovani ljudi. Srbija je, istakla je, konkurentna destinacija za ulaganje u napredne tehnologije.
Ponovila je da se spremaju posebne poreske olakšice za one koji se vraćaju iz dijaspore, koje podrazumevaju da će kompanije koje zapošljavaju ljude iz dijaspore, koji imaju platu u visini tri prosečne zarade, u narednih pet godina biti oslobođene 70 odsto poreza na zarade.
"Uputili smo u Skupštinu predlog zakona za posebne poreske olakšice, ako to parlament prihvati, od sledeće godine ćemo ih imati", dodala je Brnabićeva.
Ponovila je da je Nemačka jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije, čije kompanije u našoj zemlji zapošljavaju više od 60.000 ljudi i dodala da većina njih planira širenje na našem tržištu i nova zapošljavanja.
"Imamo nemačke kompanije koje sve više otvaraju istraživačke i razvojne centre, za koje se nadamo da će u budućnosti kreirati intelektualnu svojinu u Srbiji i plasirati je iz Srbije, što će dati potpuno drugačiji imidž zemlje, kao inevsticione destinacije, i generalno će 'povući' rast plata, penzija i životnog standarda", rekla je Brnabićeva novinarima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Mali Šengen najvažnija inicijativa

Izvor: Danas, 11.Nov.2019

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je inicijativa stvaranja "malog Šengena" između Srbije, Albanije i Severne Makedonije "najvažnija inicijativa u prethodnih nekoliko decenija na Zapadnom Balkanu" i da se nada da će je i druge zemlje prihvatiti. Članak Brnabić: Mali Šengen najvažnija...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.