Brnabić: Bombardovanje nije bilo naša greška

Izvor: RTS, 22.Mar.2019, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Bombardovanje nije bilo naša greška

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je da je bombardovanje SR Jugoslavije bilo greška drugih, a ne građana koji su usred Evrope na kraju 20. veka bili žrtve onih sa kojima su se u dva svetska rata borili.
"Za našu zajedničku budućnost bilo bi dobro da i oni budu toga svesni, da budu svesni greške agresije nad nedužnim stanovništvom", rekla je Brnabićeva otvarajući konferenciju "Bombardovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << SR Jugoslavije 20 godina posle".

Premijerka je rekla da Srbiji niko ne treba da spočitava greške iz prošlosti, jer je svesna da nije bezgrešna, ali da je bombardovanje bila greška drugih.
"Ali Srbija mora da pokuša da oprosti, jer je jedini put da ostvarimo sve naše potencijale, a ja verujem da ih imamo mnogo, da se okrenemo budućnosti, partnerstvu i saradnji", rekla je premijerka.
Ona je istakla da Srbija nikada neće zaboraviti prijatelje koji su bili na njenoj strani kada je bilo najteže, ali da će nastaviti da gradi mostove ka onima sa kojima se 1999. godine nije razumela, a danas je blizak partner, kao i ka onima sa kojima se ni danas ne razume. 
"Samo tako možemo izgraditi prosperitetnu i modernu Srbiju", rekla je premijerka.
Istakla je da Srbija ne sme da zaboravi 1999. godinu, žrtve, porušene mostove i fabrike, kao ni sve ono za šta je u to vreme izmišljen više nego uvredljiv termin "kolateralna šteta".
Geopolitički interes NATO-a – jedan od uzroka bombardovanja
Učesnici konferencije izneli su prognoze da će odnosi na međunarodnoj sceni nastaviti da se redefinišu i da svet ulazi u period okončanja zapadne prevlasti.
Profesor sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Branko Krga rekao je da je uzrok bombardovanja pre svega bio geopolitički interes vodećih zemalja NATO-a.
Kaže i da je poslednjih 20 godina pokazalo da je agresija bila velika greška i da su pogrešne i posledice do kojih je ona dovela, te da je naneta velika šteta Jugoslaviji, posebno Srbiji, a da ništa nije postignuto.
Krga, koji je 1999. godine bio šef vojnoobaveštajne službe, a potom i načelnik Generalštaba, rekao je da se "činilo sve" da do sukoba sa Albancima i konflikta sa NATO-om ne dođe i da se problemi reše mirnim putem, ali da nisu uspeli. 
Profesor sa Istraživačkog centra za jugoistočnu Evropu Gordon Bardoš kaže da je intervencija 1999. godine bila prvi marker koji je pokazao kako će od tog momenta SAD voditi svoju spoljnu politiku i kako će posmatrati međunarodne odnose.
"SAD su u poslednjih 20 godina – 19 godina u ratu"
Navodeći da su SAD u poslednjih 20 godina 19 godina bile u ratu, Bardoš je rekao da je ta zemlja tokom Hladnog rata imala nešto više od 40 intervencija širom sveta, a posle 1991. nebrojeno više.

Naveo je i primer napada dronovima, ističući da je za vreme predsednika Obame odobreno 1.878 intervencija, a za samo dve godine Trampove vlasti 2.243.
Zaključio je da ratovi koje su vodile SAD posle napada na Svetski trgovinski centar i druge mete 2001. godine nisu ostvarili svoje ciljeve.
Profesorka Beatris Bisio sa Univerziteta u Riju, u Brazilu, rekla je da su potvrđene prognoze da dolazi do velike promene posle kraja Hladnog rata i raspada SSSR, kada se činilo da su SAD vrhovni gospodar sveta, i da počinje pad Zapada i NATO-a, i uspon Azije.
"To može da znači da ulazimo u period haotičnog okončanja zapadne prevlasti u svetu. Ako je 19. vek bio vek Evrope, 20. vek SAD, sad smo na tački kad možemo da kažemo da je ovo vek Azije", rekla je profesorka Bisio.
Podsetivši na partnerstvo Rusije i Kine, ona je rekla da takvi odnosi redefinišu međunarodnu scenu i dodala da se postavlja pitanje može li ovakav period voditi svet ka značajnim konfrontacijama.
Profesor Liju Cuokuej iz Pekinga rekao je da je i bombardovanje Jugoslavije pokazalo da u svetu i dalje postoje politika sile i hegemonija, koja je najveća pretnja miru u svetu.
"Za Kinu su razvoj i saradnja najbolji odgovori hegemoniji i politici sile, a moramo naći partnere sa kojima ćemo se protiv toga boriti", rekao je on i istakao da je za građane važno da država gleda u budućnost.
On je naveo da su evropske integracije pravi put za Srbiju te istakao da je siguran da je srpski narod mudar i sposoban da reši i pitanje Kosova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Bombardovanje nije bilo naša greška

Izvor: Večernje novosti, 22.Mar.2019

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je da je bombardovanje SR Jugoslavije bilo greška drugih, a ne građana koji su usred Evrope na kraju 20. veka bili žrtve onih sa kojima su se u dva svetska rata borili Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je da je bombardovanje...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.