Brkovi i pletenice kod manastira Kalenić

Izvor: Politika, 07.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brkovi i pletenice kod manastira Kalenić

Na 38. levačkom saboru učestvovala kulturno-umetnička društva iz cele Srbije, dodeljena priznanja za najveće brkove, najlepšu učesnicu i najduže devojačke pletenice

Rekovac – Tokom proteklog vikenda, u porti srednjovekovnog manastira Kalenić, koji ove godine obeležava šest vekova svoje duhovnosti, održan je 38. sabor narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju". Ovu tradicionalnu manifestaciju proglasio je otvorenom ministar vera Radomir Naumov, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nakon čega je u rekovačkom Centru za kulturu održan koncert operskih pevača Živana Saramandića i Olivera Njega. Premijerno je prikazan i dokumentarni film o šest vekova manastira Kalenić, jagodinskog publiciste Dobrice Milićevića.

U nedelju ujutro, u ovom hramu vladika šumadijski Jovan služio je svetu liturgiju, da bi posle toga u porti, u okviru izložbe "Zlatne ruke Levča", bila održana priprema i degustacija starih jela koja se i danas spremaju u ovom kraju, a čuvari zanatskih i rukotvorina domaće radinosti izložili su svoje proizvode. Tokom nedeljnog popodneva, a nakon defilea, na letnjoj pozornici nastupilo je 19 kulturno-umetničkih društava iz cele Srbije, a svoj program kao specijalni gosti izveli su članovi ansambla KUD "Borivoje Ćirić" iz Rivice u opštini Irig.

Tradicionalni 38. sabor "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju" završen je proglašenjem najatraktivnijih učesnika ove smotre. Za najlepšu učesnicu manifestacije proglašena je Jelena Milivojević iz Šuljkovca kod Jagodine, Sofija Rakić iz Radošina kod Svilajnca je, u kategoriji starijeg uzrasta, imala najdužu pletenicu – 118 centimetara, a među mlađim devojkama Jovana Ilić, iz Malog Popovića kod Jagodine, sa kikom dugom 98 centimetara. Titulu ovogodišnjeg "najbrkajlije" poneo je Gojko Andrejić iz Gradca kod Batočine, čiji su brkovi s kraja na kraj bili dugi 64 centimetra, dok je revijalno nastupio i prošlogodišnji pobednik u ovoj disciplini Ljubodrag Ognjanović iz Rače, čiji je raspon brkova 74 centimetra!

Završnom danu ove manifestacije, koja se odvijala pod pokroviteljstvom ministarstava vera i kulture i SO Rekovac, prisustvovalo je više od hiljadu ljudi, kako iz Šumadije, Pomoravlja i Levča, tako i iz dijaspore. Velike povelje Sabora dodeljene su igumaniji manastira Kalenić Nektariji i Dobrici Milićeviću, autoru dokumentarnog filma o ovom manastiru starom šest vekova. Inače, ovaj veliki jubilej biće obeležen u oktobru, kako je najavljeno, pod pokroviteljstvom predsednika vlade Vojislava Koštunice.

R. Milanović

[objavljeno: 07.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.