Izvor: B92, 04.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski general o komandnoj odgovornosti Milosevica

Hag -- Nastavljajuci iskaz pred Haskim tribunalom, Caslav Golubovic, nekadasnji nacelnik SUP Bor, rekao je u sredu da nikada nije video hladnjacu koja je u aprilu 1999. pronadjena u Dunavu kod Kladova, niti leseve koji su se u njoj nalazili. Kako javlja specijalni izvestac RTV B92 Ljubica Gojgic, odgovarajuci na pitanja Slobodana Milosevica, Golubovic je rekao da ne zna ni kuda su ti lesevi odvezeni kada su izvadjeni iz hladnjace. On je negirao navode kriminalistickog tehnicara Boska Radojkovica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da mu je zabranio da fotografise leseve, objasnjavajuci da bi to bio sastavan deo uobicajene kriminalisticke procedure. Golubovic je potvrdio Miloseviceve tvrdnje da su u tom pogranicnom kraju na Dunavu zabelezeni slucajevi ilegalnog transporta ljudi, u koje je bila ukljucena i jedna osoba iz Tekije. Za Dragana Vitomirovica, cija je "Krimi revija" prva objavila pricu o hladnjaci, Golubovic je rekao da je bio policajac, ali da je iz sluzbe izbacen zbog "nekih disciplinskih i krivicnih dela".

U nastavku sudjenja, pred sudom se pojavio penzionisan britanski general Piter de la Bilijer, koji je za potrebe Tuzilastva napravio izvestaj o mehanizmima komandovanja i kontrole vojnim i policijskim snagama tokom rata na Kosovu. Zakljucak Bilijerove analize je da ubistva i zlocini koji su se dogodili na Kosovu nisu bili izolovani incidenti, vec deo akcije koju je neko odobrio i kojom je neko upravljao, a koju je vojska disciplinovano izvrsavala. S obzirom na razmere akcije, u njeno planiranje morali su biti ukljuceni vrh vojske i policije, kao i politicki vrh, ukljucujuci i predsednika Jugoslavije, rekao je on. Bilijer, vojnik sa stazom od preko 40 godina, koji je izmedju ostalog bio komandant britanskih snaga u Zalivskom ratu, izneo je mnogo pohvala na racun VJ, koju je opisao kao dobro strukturiranu, humanu i visokoobrazovanu armiju, koja je, medjutim, tokom rata odstupila od svoje doktrine. Tokom unakrsnog ispitivanja, on je ponovio da je njegov jedini izvor informacija o dogadjajima na Kosovu bila optuznica protiv Milosevica. Ta izjava narocito je zainteresovala koreanskog sudiju Kvona koji je Bilijera pitao sta ce se desiti ukoliko se vremenom pokaze da neki navodi optuznice nisu tacni. "U tom slucaju, ni moji zakljucci nece biti sasvim tacni i morace biti prilagodjeni", odgovorio je general.

Pred Haskim tribunalom u cetvrtak bi trebalo da svedoci policajac Zoran Stijovic. Pre njegovog pojavljivanja, svedocice zasticen svedok K41, i to iz Crne Gore, putem video-linka. Tuzilastvo je ponovilo da ocekuje da izvodjenje dokaza protiv Milosevica po optuznici za Kosovo bude zavrseno do sledeceg utorka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.