Britanski Konzervativci treba da biraju novog vođu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2019, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski Konzervativci treba da biraju novog vođu

Britanski vladajući Konzervativci treba da biraju svog novog vođu koji će biti i novi premijer da zameni Terezu Mej.

Tereza Mej prošle nedelje zvanično je predala ostavku zbog neuspeha u izvođenju Britanije iz Evropske unije u određenom roku, a danas se zatvaraju unutarpartijske nominacije za njenog naslednika na čelu vladajuće stranke.

Za sada je 11 poslanika Konzervativne stranke najavilo da će se kandidovati da je zamene.

Boris Džonson, 54, bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << gradonačelnik Londona i ministar spoljnih poslova obožava da bude u centru pažnje i udvara se medijima. On je jedan od najpoznatijih britanskih političara, popularan je među članovima Konzervativne stranke i trenutno je prema kladioničarima favorit da zameni Terezu Mej.

On je bio vodeća figura u kampanji 2016. za izlazak iz Evropske unije i ima čvrst stav oko Bregzita. Obećao je da će Britanija napustiti EU 31. oktobra sa sporazumom o razlazu ili bez njega i zapretio da neće platiti račun od 39 milijardi funti za odvajanje od EU ukoliko evropski blok bude imao tvrd stav. On je obećao smanjenje poreza za one sa srednjim i visokim primanjima.

Džeremi Hant, 52, imao je niz funkcija u vladi i bio je ministar spoljnih poslova od ostavke Džonsona u julu zbog Bregzita. On se smatra smirenim i sposobnim. Iako je izvrstan u komunikacijama neki misle da nije dovoljno upečatljiv da uzbudi birače.

Hant je podržao stranu koja je bila za ostanak u EU za vreme referenduma 2016. o članstvu u Uniji, ali sada kaže da će ispregovarati bolji sporazum o Bregzitu sa EU i povesti Veliku Britaniju izvan tog bloka.

Majkl Gouv, 51, je kao Boris Džonson bio među predvodnicima za izlazak iz Evropske unije ali je osujetio pokušaj svog prijatelja Džonsona da postane premijer 2016. kada mu je neočekivano uskratio podršku i sam konkurisao za tu poziciju. Taj potez ostavlja osećaj izdaje kod nekih konzervativaca.

Gouv je imao više funkcija u vladi Tereze Mej, trenutno je ministar za ekologiju i podržao je njenu politiku za Bregzit iako su neke bivše kolege osuđivali sporazum Tereze Mej o povlačenju. To mu nanosi štetu međutim tvrdokornim zagovornicima Bregzita u Konzervativnoj stranci koji veruju da je omekšao zbog podrške sporazumu Tereze Mej.

Gouv je takođe pod pritiskom zato što je priznao da je uzimao kokain više nego jednom kao mlad pre nego što je ušao u politiku.

Dominik Rab, 45, bivši ministar za Brezgit koji je bio na tom položaju od jula do novembra. Podneo je ostavku zbog protivljenja sporazumu koji je Mej sklopila sa EU. On je čvrsti zagovarač Bregzita. Rekao je da je EU ponizila Veliku Britaniju i da ona ne sme da odlaže odlazak dalje od 31. oktobra. On je čak nagovestio da bi mogao da suspenduje Parlament ukoliko pokuša da odloži ili spreči Bregzit.

Rab izgleda da igra i na tradicionalno krilo partije navodeći da "verovatno nije" feminista i protivi se tome da se olakša ljudima da promene pol.

Sadžida Džavida, 48, poreklo sina pakistanskih imigranata izdvaja od mnogih drugih kandidata za premijera među konzervativcima. On je bivši bankar koji je izabran u Parlament 2010. i zalaže se za slobodnu trgovinu.

Za vreme referenduma za Bregzit 2016. Džavid je bio na strani onih koji su za ostanak u Uniji ali je od tada prihvatio Bregzit mada neki sumnjaju u njegovo ubeđenje. On kaže da bi za njega postizaje novog sporazuma sa EU bio apsolutni prioritet i ne podržava odvajanje Britanije od EU bez dogovora.

Kao ministar unutrašnjih poslova on je zadužen za imigraciju i granice i poslednjih meseci se istakao agresivnim akcijama da se spreči dolazak malih čamaca sa migrantima preko Lamanša.

Met Henkkok, 40, je ministar zdravlja i sebe reklamira kao lice mlađe moderne generacije u Konzervativnoj stranci. On obećava da će ponuditi energičnu mešavinu socijalnog liberalizma i ekonomskog dinamizma, smatra da Konzervativci treba da gledaju dalje od Bregzita, što bi za mnoge u stranci moglo da bude preureanjena poruka.

Andrea Lidsam, 56, koja je bila u kampanji za izlazak iz EU, napustila vođstvo svoje partije u parlamentu prošlog meseca zbog protivljenja sporazumu Tereze Mej o Bregzitu i doprinela ostavci premijerke.

Ona je bila protivkandidatkinja Terezi Mej za vođu Torijevaca 2016. godine, ali je napustila trku zbog kritika koje su usledile kada je rekla da to što je majka kvalifikuje da vodi zemlju. Tereza Mej nema dece. Lidsam je protiv sporazuma o razlazu i smatra da Britanija treba da napusti EU 31. oktobra sa nizom manjih sporazuma koji će osigurati da se nastave trgovina i putovanja. Kritičarki kažu da su to samo puste želje pošto evropski blok neće na to pristati.

Trku za budućeg premijra najavili su još i Rori Stjuart, Ester Makvej, Sem Džima, Mark Harper.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.