Britanska kraljica odobrila suspendovanje parlamenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2019, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanska kraljica odobrila suspendovanje parlamenta

Britanska kraljica Elizabeta Druga odobrila je danas plan premijera Borisa Džonsona da suspenduje parlament, saopštio je danas Državni savet Velike Britanije.

U saopštenju se navodi da će parlament biti suspendovan počevši od perioda između 9. i 12. septembra, pa sve do 14. oktobra, prenosi Rojters.

"Do je današnja naredba njegovog visočanstva Savetu da bi parlament trebao da bude suspendovan, ne pre ponedeljka 9. septembra i ne kasnije od 12. septembra, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sve do 14. oktobra", navodi se u saopštenju.

Kraljica je odobrila plan za suspenziju parlamenta nekoliko dana nakon što se poslanici vrate na posao - i nekoliko nedelja pre isteka roka za Bregzit.

To znači da poslanici verovatno neće imati vremena da usvoje zakone koji bi mogli sprečiti premijera da "izvuče" Veliku Britaniju iz EU bez sporazuma 31. oktobra, piše BBC.

Britanski zakonodavci će verovatno glasati o planovima premijera 21. i 22. oktobra.

Ideja o gašenju parlamenta, poznata kao prorogacija, izazvala je dosta kontroverzi, a kritičari su rekli da će se tako poslanici biti sprečeni da obavljaju svoju demokratsku ulogu u procesu Bregzita.

BBC navodi da je samo mali broj ministara vlade znao za plan i da će to dovesti do velikog sukoba.

Velika Britanija treba da napusti EU 31. oktobra, sa ili bez dogovora.

Premijer Džonson tvrdi da želi da napusti EU sporazumno, ali je spreman da ode i bez dogovora radije nego da propusti rok.

Korbin pisao kraljici, zabrinut zbog suspenzije

Lider britanske opozicione Laburističke stranke, Džeremi Korbin, pisao je kraljici Elizabeti i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog plana premijera da suspenduje parlament.

Korbin je zatražio sastanak sa kraljicom, prenosi Rojters.

Lider Laburističke partije je rekao da će njegova partija učiniti sve da spreči vladu da suspenduje parlament.

Kako je naveo, prvo će se zalagati za zakonski propis kojim bi se sprečila suspenzija parlamenta, a zatim će tražiti glasanje o nepoverenju vladi.

Još jedna manja opoziciona stranka, protivnici Bregzita, Liberal-demokrate su objavili da su, takođe, pisali kraljici i izrazili brigu zbog poslednjeg poteza britanskog premijera.

DUP podržava Džonsonovu odluku

Severnoirska Demokratska unionistička partija (DUP) saopštila je danas da podržava odluku premijera Džonsona da suspenduje parlament, ali je dodala da bi to zahtevalo reviziju dogovora konzervativaca i ove stranke iz 2017. godine.

Kao što je rečeno u sporazumu dve stranke o saradnji, uslovi sporazuma biće revidirani pred novi sastav parlamenta, rekla je liderka DUP Arlen Foster čija stranka ima 10 poslanika.

"To će biti prilika da se osiguraju da se naši prioriteti usklade sa prioritetima vlade", navela je Foster, prenosi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

HAOS NA POMOLU! DŽONSON ĆE TRAŽITI OD KRALJICE DA UGASI PARLAMENT: Za ovaj tajni plan nisu znali ni njegovi ministri! Opozicija besna!

Izvor: Kurir, 28.Avg.2019

Vlada Velike Britanije će od kraljice zatražiti da suspenduje parlament nekoliko dana nakon što se poslanici vrate na posao - i nekoliko nedelja pre isteka roka za Bregzit.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.