Brišu ih redom? Nestao još jedan ruski general

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 13:21

"Brišu" ih redom? Nestao još jedan ruski general

Još jedan visokorangirani ruski general nestao je iz javnosti nakon Vagnerove pobune, koja se zamalo pretvorila u vojni udar.

Zamenik ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov, nosilac zvanja heroja Rusije, nosilac Ordena zasluga za otadžbinu, Ordena za hrabrost i nosilac dve medalje za hrabrost, prestao je da se pojavljuje na manifestacijama Ministarstva Odbrana nakon nestanka armijskog generala Sergeja Surovikina.

Indikativno je bilo odsustvo Jevkurova na sastanku rukovodstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnog resora sa Sergejem Šojguom 3. jula, piše britanski obaveštajac u dnevnom izveštaju u sredu.

U događaju prikazanom na državnoj televiziji, Šojgu je prvo prokomentarisao Vagnerovu pobunu, nazvavši je "neuspehom", a takođe je najavio reformu sistema vojnih okruga Ruske Federacije sa formiranjem dva nova, moskovskog i lenjingradskog. Istovremeno, sa sastanka su bili odsutni Jevkurov i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov.

Tokom Vagnerove pobune, Jevkurov je bio u štabu Južnog vojnog okruga, odakle se komanduje trupama u Ukrajini. Zajedno sa zamenikom načelnika GRU Viktorom Aleksejevim, snimljen je u vidikovcu sa Jevgenijem Prigožinom, koji je zahtevao da generali izruče Šojgua i Gerasimova.

Surovikin je takođe bio odsutan iz javnosti više od dve nedelje, primećuju zvaničnici britanske obaveštajne službe. 28. juna, izvori bliski Ministarstvu odbrane rekli su The Moscov Timesu da je Surovikin priveden dan nakon Vagnerove pobune.

Kako prenosi Blumberg, Surovikin je nekoliko dana ispitivan o svojim vezama sa Prigožinom. Gde se sada nalazi „General Armagedon” ostaje nejasno. Blumbergovi izvori tvrde da mesto njegovog zatočenja „nije zatvor”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Još jedan general visokog ranga nestao nakon Prigožinove pobune?

Izvor: Danas, 05.Jul.2023

Još jedan visokorangirani ruski general nestao je sa javnog polja nakon pobune Vagnera, koja se zamalo pretvorila u vojni udar i mogla pokrenuti velike čistke u rukovodstvu Ministarstva odbrane, piše Klix.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.