Brisel, u toku sastanak Dačić-Ešton-Tači

Izvor: RTS, 22.Maj.2013, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel, u toku sastanak Dačić-Ešton-Tači

U toku je trojni sastanak Ivice Dačića, Ketrin Ešton i Hašima Tačija. Visoka predstavnica EU prethodno imala odvojene bilateralne susrete sa Dačićem i Tačijem. Tema razgovora ponovo je primena briselskog sporazuma.

18.03 - U Briselu počeo trojni sastanak Ivice Dačića, Ketrin Ešton i Hašima Tačija, javlja izveštač RTS-a.

17.02 - Dijalog Beograda i Prištine nastavljen, posle pauze, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bilateralnim susretom Ketrin Ešton sa Hašimom Tačijem.

13.08 - Pauza u razgovorima Beograda i Prištine napravljena oko 13 sati. Očekuje se da razgovori budu nastavljeni oko 17 sati.

11.30 - Počeo bilateralni sastanak Ketrin Ešton sa Ivicom Dačićem.

U Briselu je, posle pauze, bilateralnim susretom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, nastavljen dijalog Beograda i Prištine o primeni briselskog sporazuma.

Šef prištinskog tima, kosovski premijer Hašim Tači, ušao je u zgradu oko 16.30 časova, dok je odvojeni susret sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem predviđen za 18 časova, nakon čega će uslediti zajednička radna večera.

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton tokom prepodneva je o primeni sporazuma, koji je parafiran pre mesec dana, razgovarala sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem. Tokom pauze održane su konsultacije pregovaračkih timova Beograda i Prištine.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je u današnjim razgovorima o primeni sporazuma od 19. aprila bilo napretka. 

"Na dobrom smo putu ka dogovoru i razmatramo poslednje zaključke nacrta plana primene", rekao je Tači novinarima posle izlaska iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove. 

Eštonova je juče imala odvojene sastanke sa Dačićem i Tačijem, posle čega je usledio i trojni sastanak.

U izjavi posle sastanka, Ketrin Ešton je navela da je zadovoljna razgovorima sa premijerima Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem.

"Veoma sam zadovoljna što sam ponovo ugostila premijere Dačića i Tačija u Briselu. Apsolutno sam sigurna u njihovu posvećenost da napredujemo i da aprilski sporazum sada sprovedemo u delo", rekla je Ešton.

Premijer Srbije Ivica Dačić samo je kratko za britansku agenciju Rojters rekao da su razgovori bili konstruktivni i da se nada da će dogovor biti postignut.

Dva sastanka na nivou radnih grupa posvećena primeni sporazuma koja su održana u međuvremenu protekla su bez dogovora, mada je šef beogradskog ekspertskog tima Dejan Pavićević rekao da je tokom razgovora prošlog petka došlo do približavanja stavova u vezi sa energetikom i telekomunikacijama.

Evropska komisija je u aprilu preporučila Savetu da otvori pregovore sa Srbijom, ali će konačnu odluku doneti šefovi država i vlada zemalja članica EU 28. juna u Briselu, i to na osnovu ocene o napretku u sprovođenju sporazuma.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brisel, završen sastanak Dačić-Ešton-Tači

Izvor: RTS, 22.Maj.2013

Završen trojni sastanak Ivice Dačića, Ketrin Ešton i Hašima Tačija. Visoka predstavnica EU prethodno imala odvojene bilateralne susrete sa Dačićem i Tačijem. Tema razgovora ponovo je primena briselskog sporazuma...18.47 - Tači: Postignut principijelni dogovor o primeni sporazuma, javlja dopisnik...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.