Brisel sprema novi uslov za Srbiju?

Izvor: B92, 10.Jul.2019, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel sprema novi uslov za Srbiju?

Beograd -- Sve jača struja u Briselu koja predlaže novi uslov za pristupanje EU - priznavanje genocida u Srebrenici, pišu "Večernje novosti".

Ovi zahtevi sve su glasniji u pojedinim krugovima u Briselu, iako je zvanična Srbija tokom poslednje decenije i pravno, i politički i moralno učinila sve da osudi i ovaj i sve druge ratne zločine.

"Novosti" podsećaju da je Skupština Srbije donela u marta 2010. rezoluciju o osudi zločina u Srebrenici, dok se bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik Boris Tadić javno izvinio za "jedno od najtragičnijih poglavlja jugoslovenskih građanskih ratova devedesetih", a 11. jula 2015. tadašnji premijer Aleksandar Vučić umalo nije linčovan na komemoraciji u Potočarima.

Ipak, evropski komesar za proširenje Johanes Han u ponedeljak je upozorio da "nema mesta u EU za one koji negiraju genocid i sve druge presude međunarodnih sudova".

Zahtev da Srbija prizna genocid u Potočarima ugrađen je i u poslednji izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, a očigledno je da je ova tema pogodna za politiku "pokretnih meta".

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić smatra da odnos zvanične Srbije prema onome što se dešavalo u Srebrenici nije sporan i da ovo pitanje ne bi trebalo da bude iskorišćeno kao još jedna kočnica na našem putu ka EU. "Ovde nema ni ćutanja ni negiranja sudski utvrđenih činjenica o Potočarima. Niko od naših zvaničnika ne negira da se zločin dogodio", kazala je ona.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Beograd da prizna i genocid u Srebrenici!

Izvor: Večernje novosti, 10.Jul.2019

Sve jača struja u Briselu koja predlaže novi uslov za pristupanje EU. Zahtev na osnovu izveštaja EP. Beograd više puta osudio zločin IZ Evropske unije se nameće još jedan, po mnogima fabrikovani uslov za naše integracije, a koji se poslednjih nedelja formuliše kao jedan...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.