Brisel pritiska Hrvatsku da popusti Srbiji?

Izvor: Mondo, 10.Apr.2016, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel pritiska Hrvatsku da popusti Srbiji?

Evropska komisija i ostale zemlje članice EU planiraju da pojačaju pritisak na Hrvatsku s namerom da Zagreb odustane od postavljanja tri nova uslova Srbiji za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa EU, piše "Večernji list".

Foto: Guliver/Getty Images/Istock

Hrvatski dnevni list od izvora upućenih u raspravu o hrvatskoj blokadi saznaje da države Unije planiraju da pojačaju pritisak na Hrvatsku da odustane od novih uslova za dalje pregovore Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Međutim, iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske poručuju da nema promene stava, barem ne dok ne prođe izborna kampanja u Srbiji i dok ne bude formirana nova vlada, piše "Večernji list."



Na sastanku Radne grupe za proširenje Evropske unije, održanom u petak, Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU.

Prema izvorima RTS-a, na sastanku iza zatvorenih vrata, predstavnici Hrvatske ponovili su da imaju rezerve na izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje poglavlja, navodeći pitanje regionalne nadležnosti suda za ratne zločine, zastupljenost hrvatske manjine u parlamentu i saradnju sa Haškim sudom.

Reagujući na ovakvu odluku Hrvatske, premijer Aleksandar Vučić tada je rekao da Srbija neće dozvoliti da je bilo ko u Evropi i svetu, pa ni Republika Hrvatska, na bilo koji način ucenjuje, ponižava i nipodaštava.

Da bi se pripreme za otvaranje poglavlja 23 nastavile, potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja.

Nakon toga EU treba da utvrdi svoju zajedničku pregovaračku poziciju, što može da potraje nekoliko nedelja, pa i meseci. Dalje odlaganje saglasnosti Zagreba moglo bi da znači da procedura neće biti završena do juna, odnosno - odlaganje otvaranja za neki kasniji datum.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.