Brisel, nastavljen skrining

Izvor: RTS, 03.Okt.2013, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel, nastavljen skrining

Predstavnici Srbije i Evropske komisije nastavili su snimanje stanja za poglavlje 24 pregovora o članstvu u Uniji, koje se odnosi na oblast pravde, sloboda i bezbednosti. Šef pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević kaže da se tim razgovorima "praktično zaokružuje priča o vladavini prava u Srbiji".

U nastavku rada eksplanatornog skrininga u Briselu razmotrena su pitanja koja se odnose na oblast borbe protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja ljudi, oružja i municija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a posebna pažnja posvećena je borbi protiv krijumčarenja, ilegalne proizvodnje i trgovine narkoticima i psihotropnim supstancama.

Razgovorima o poglavlju 24 u Briselu zaokružuje se priča o vladavini prava u Srbiji, rekla je Tanja Miščević, šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji.

"Nastavljamo razgovore koje smo započeli prošle nedelje", rekla je Miščevićeva novinarima u pauzi drugog dana skrininga.

Miščevićeva, koja uz ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije Branka Ružića predvodi delegaciju Srbije, ukazala je da se poglavlje 24 naslanja na poglavlje 23 (pravosuđe i ljudska prava), o kojima je raspravljano na prethodnoj rundi skrininga.

"Ovim se praktično zaokružuje priča o vladavini prava u Srbiji", konstatovala je Miščevićeva.

Kako je objasnila, glavne teme razgovora sa stručnjacima iz Evropske komisije su borba protiv terorizma, razmena podataka i suzbijanje trgovine ljudima.

"Kolege koje operativno rade ove poslove imali su niz pitanja o dobroj praksi u pojedinim zemljama članicama EU", rekla je Miščevićeva.

Miščević je navela da je kao i juče, iz Skupštine Srbije preko video linka moguće direktno pratiti tok skrininga.

Posebna pažnja u razgovoru posvećena je borbi protiv krijumčarenja i ilegalne proizvodnje i trgovine narkoticima i psihotropnim supstancama.

Kako je saopšteno iz MUP-a, konstatovano je da su u ovoj oblasti uspostavljeni osnovni standardi na globalnom nivou (UN i SE), dok EU poseduje niz propisa i odluka kojima se precizira implementacija globalnih standarda.

Delegacija MUP-a posebnu zainteresovanost pokazala je za pitanja rešavanja problema uništavanja zaplenjenih opojnih droga i psihoaktivnih supstanci.

Ova runda skrininga o poglavlju 24 nastaviće se i sutra, a sledeća će biti posvećena poglavlju 32, koje se odnosi na javne finansije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.