Brent nafta blizu 75 dolara, američka WTI 66 dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2019, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Brent" nafta blizu 75 dolara, američka WTI 66 dolara

Cene nafte nastavile su rast i danas su na novom najvišem nivou od novembra. Severnomorska sirova nafta "brent" trgovana je jutros na Londonskoj berzi za 74,67 dolara po barelu, što je za 63 centa ili 0,85 odsto više u odnosu na cenu na zatvaranju berze prethodnog dana, izveštava Rojters.

Cena fjučersa američke nafte WTI je zabeležila najviši nivo od oktobra 2018. godine, dostigavši 66,14 dolara za barel, što je rast od 59 centi ili 0,9 odsto u odnosu na prethodnu trginsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sesiju.

Rast cena podstakla je odluka Vašingtona da od sledeće nedelje ukine rešenje kojim je osam zemalja bilo izuzeto od obaveze poštovanja američkih naftnih sankcija prema Iranu, što situaciju s ponudom nafte na globalnom tržištu čini nategnutom.

SAD su saopštile u ponedeljak da Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Italija, Grčka, Turska i Tajvan od 1. maja više neće biti izuzete od američke zabrane na uvoz iranske nafte i da će morati da prekinu kupovine od Teherana ili će se suočiti sa sankcijama.

Iran je pre ponovnog uvođenja američkih naftnih sankcija prošle godine bio četvrti najveći proizvođač među članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte s prozivodnjom od oko 3,0 miliona barela dnevno, ali je izvoz u aprilu pao na ispod jedan milion barela dnevno, prema podacima brodskih prevoznika i izvora iz naftne industrije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi dan, novi maksimum: Cena crnog zlata nezaustavljivo raste

Izvor: B92, 23.Apr.2019

London -- Cene nafte nastavile su rast i danas su na novom najvišem nivou od novembra 2018. godine...Severnomorska sirova nafta "brent" trgovana je jutros na Londonskoj berzi za 74,67 dolara po barelu, što je za 63 centa ili 0,85 odsto više u odnosu na cenu na zatvaranju berze prethodnog dana, izveštava...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.